Sve u znaku srpskog prosvetitelja

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve u znaku srpskog prosvetitelja

Beogradski školarci proslavili su juče školsku slavu Svetog Savu. U svim osnovnim školama održavane su priredbe u slavu srpskog prosvetitelja. Centralna svečanost koju tradicionalno priređuje Ministarstvo prosvete održana je sinoć u „Sava centru".



Proslava je započela juče ujutru svečanom Liturgijom u Hramu svetog Save, kojoj su prisustvovali đaci i nastavnici. Nakon toga presečen je i slavski kolač, a ovom činu između ostalih prisustvovali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i predsednik Opštine Vračar Branimir Kuzmanović. Iz crkve slavlje je nastavljeno u školama i vrtićima.

- Prvo ćemo otpevati Himnu svetom Savi i „Tebe pojem". Potom će naši drugari, koji idu na veronauku, odigrati predstavu za sve goste koji su došli da zajedno proslavimo ovaj veliki dan. Lepo nam je, družimo se, a i ne idemo na časove - priča Nina Đorić učenica petog razreda i član hora osnovne škole „Aleksa Šantić" u Kaluđerici pre početka priredbe u kojoj su uživali bivši i sadašnji učitelji. Glavni gosti bili su im gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić i predsednik Opštine Grocka Zoran Jovanović.

Istim povodom, zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je OŠ "Anton Skala” koju pohađa 130 dece sa posebnim potrebama. Dačić je polaznicima škole poželeo mirno detinjstvo i da što više nauče uz svoje predavače. Đaci koji su izveli predstavu za goste, najviše su se obradovali Vladi Divcu i košarkaškim asovima Žarku Paspalju i Predragu Daniloviću koji su im poklonili kompjutere, DVD uređaje, majice i kačkete.

Na dan školske slave ipak, najsrećniji su bili đaci OŠ „Vlada Aksentijević" jer od juče mogu da koriste fiskulturnu salu čija rekonstrukcija je završena. Učenici su se zahvalili priredbom koju su vredno pripremali. Povodom školske slave Opština Palilula je svim osnovnim i srednjim školama na svojoj teritoriji poklonila po stonoteniski sto sa mrežicom i reketima.

Slavili su i najmlađi Beograđani, koji su u vrtićima pravili predstave za mame i tate, a najsvečanije je bilo u vrtiću „Sveti Sava" na Vračaru.



Svetosavska akademija


Svetosavska akademija pod nazivom "Prvi srpski potpis - Sava” održana je sinoć u prepunom „Sava centru” u organizaciji Ministarstva prosvete. Nastupi orkestra i hora AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović”, predstave, besede i pohvale obeležile su 790. godišnjicu od rođenja prvog srpskog arhiepiskopa i začetka srpske prosvete. Proslavi su prisustvovali i predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministri, rektori Univerziteta, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.