Sve manje prvaka

Izvor: Politika, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje prvaka

Prošle školske godine upisano 1.000 učenika manje u odnosu na 2003. i 2004.

Početak upisa za buduće prvake sve je bliži, a reklamama, pismima i "flajerima" škole se zdušno bore za đake. Malo je onih direktora koji se mogu pohvaliti popunjenim kapacitetima, jer je broj prvaka u beogradskim školama iz godine u godinu sve manji. I dok prosvetari naglašavaju da je poslednjih nekoliko godina broj najmlađih osnovaca oko 16.000, prema podacima Gradskog zavoda za informatiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i statistiku, prošle školske godine u klupe je selo malo više od 14.000 najmlađih osnovaca. U odnosu na prethodne dve godine broj najmlađih školaraca je manji za oko 1.000, a ne tako davne 1991. godine srpska prestonica je imala više od 20.000 đaka prvaka.

Ove godine, najveći broj učenika prvog razreda (1.689) pohađa 15 škola u Novom Beogradu, dok je najmanje njih (247) upisalo jednu od šest osmoletki u Savskom vencu.

U Opštini Savski venac kažu da situacija postaje alarmantna, a prema rečima Miloša Kovačevića, savetnika predsednika ove opštine, pad nataliteta postaje jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju. Broj učenika prvog razreda tri puta je manji nego pre 20 godina, a u odnosu na prethodnu godinu taj broj je manji za celo jedno odeljenje od 34 đaka. U OŠ "Isidora Sekulić" samo jedna učiteljica je ove godine dobila razred od 24 prvačića. U ostalih pet škola upisano je između 40 i 50 prvaka.

– Prema situaciji sa natalitetom, izgleda da bi naši đaci mogli da pohađaju, umesto šest, samo četiri škole – kaže Kovačević.

Iako novobeogradske obrazovne ustanove broje 28 đaka prvaka više nego prošle godine, ukupan broj učenika se smanjuje, jer je prošle jeseni broj đaka svih uzrasta bio manji za 690 u odnosu na 2003. godinu.

U Opštini Novi Beograd objašnjavaju da je broj đaka neravnomeran. Dok neke škole koje se nalaze u novijim delovima grada, kao što je Bežanijska kosa, imaju sve više mališana, u drugima je situacija znatno drugačija.

Ohrabrujuća je činjenica da je povećan broj učenika romske nacionalnosti. Lane ih je bilo 342, dok ih je sada 370. Najveći broj (160) pohađa OŠ "Vlada Obradović Kameni".
U voždovačkim obrazovnim ustanovama ove godine je upisan jedan prvak manje u odnosu na prethodnu. U 15 osmoletki upisana su 1.324 đaka i to najviše (178) u OŠ "Milan Đ. Milićević" u naselju Medaković, a najmanje (45) u OŠ "Vojvoda Putnik" u Ripnju.

U OŠ "Milan Đ. Milićević" objašnjavaju da iz godine u godinu imaju sve više đaka, ali da je za ovu činjenicu zaslužna blizina obližnjeg "divljeg" naselja Padina. U poslednjih nekoliko godina s jeseni se u ovu školu upiše najmanje 180 prvaka, a više od 220 dece svakodnevno provodi vreme u dnevnom boravku.

U Sekretarijatu za obrazovanje kažu da je broj dece u prigradskim naseljima veći, ali nažalost ne zbog porasta nataliteta, već zbog ubrzanog naseljavanja ovih delova grada.

– Beograd je svake godine sve stariji – kažu u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dodaju da su kapaciteti škola u centralnom gradskom jezgru, na teritoriji Vračara, Savskog venca i Palilule, u potpunosti neiskorišćeni i da im odeljenja imaju od 18 do 20 đaka.

Jelena Kisin

[objavljeno: 07.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.