Šustikle i perle na bazaru rukotvorina

Izvor: Politika, 15.Dec.2011, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šustikle i perle na bazaru rukotvorina

Bele heklane i vezene šustikle, zavese i stolnjaci. Štrikani vuneni džemperi, kape i rukavice. Raznobojne ogrlice od bakra i staklenih perli, ručno oslikane vaze i drvene škrinje, ukrasni magneti, mirisni sapuni... Sve što su vešte ženske ruke pažljivo izradile našlo se na Božićnom bazaru rukotvorina u Privrednoj komori Beograda. Unikatni i ručno rađeni predmeti – prigodni pokloni za predstojeće praznike – mogli su se pazariti po pristupačnim cenama.

Tradicionalni humanitarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bazar organizuje po deseti put Fondacija princeze Katarine Karađorđević, a sav prikupljeni novac namenjen je izbeglicama i raseljenim licima. Svojim radovima pohvalili su se i učenici škola za decu sa smetnjama u razvoju.

Bazar su juče otvorili princeza Katarina Karađorđević i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice, a biće otvoren za posetioce još danas i sutra.

Na jednom od štandova izložene su tkanine i odevni predmeti upadljivih boja. Jasna Kruška iz Novog Sada objašnjava kako su ovi materijali nastali.

– Bavimo se izradom unikatnog tkanja svih vrsta tkanina – od svile do vune. Radimo sve ručno na klasičnim, starinskim razbojima. Naše udruženje ima oko 50 članica, a postoji već 16 godina. Od ovog zanata ne može da se živi, ali svaki dodatni dinar je dobrodošao.

Njena sugrađanka Dragica Dragin već nekoliko godina učestvuje na Božićnom bazaru. Prodaje vezene miljee.

– Vez je teška tehnika – kaže – zahteva dobar vid, strpljenje i mnogo vremena. Najkomlikovaniji za izradu, a po njoj i najlepši, jeste vez „rišelje” jer rupice i ukrasi na obodima podsećaju na čipku.

B. P.

objavljeno: 15.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.