Surfovanjem do hrane i pića

Izvor: Politika, 22.Okt.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surfovanjem do hrane i pića

Sve popularnija kupovina osnovnih životnih namirnica posredstvom globalne elektronske mreže

Osim tehničke robe, muzičkih diskova i knjiga, pojedini trgovci potrošačima omogućavaju da preko Interneta pazare i osnovne životne namirnice. U takozvanim onlajn prodavnicama moguće je iz fotelje snabdeti se hranom, pićem, kućnom hemijom i drugim artiklima uz svega nekoliko klikova kompjuterskim mišem.

Ekonomisti predviđaju da je budućnost trgovine u ovom načinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snabdevanja, a broj stanovnika prestonice koji kupuju preko globalne mreže u stalnom je porastu.

– U našoj „onlajn” prodavnici pazari oko hiljadu potrošača mesečno i promet u ovoj vrsti trgovine kontinuirano raste. Prosečna korpa je početkom 2002. godine vredela oko 4.500 dinara, a danas više od 15.000 dinara – kažu u kompaniji „Delta maksi”, čija je „onlajn” prodavnica ovih dana proslavila osmi rođendan.

Jedini uslov da se pazari u bilo koje doba dana i noći je da račun bude veći od 4.500 dinara, a robu isporučuju potrošačima u gradskim opštinama Vračar, Stari grad, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Čukarica, Zvezdara, Palilula, Zemun i Novi Beograd. Od nedavno istu uslugu nude i žiteljima Novog Sada i Niša.

– Ako se roba naruči radnim danom i subotom do 13 časova, isporučujemo je istog dana od 15 do 18 časova, a ukoliko kupci pazare na sajtu posle 13 časova, ono što su kupili dobiće narednog dana. Artikle naručene subotom popodne i nedeljom dostavljamo u ponedeljak, a roba se plaća našoj službi za isporučivanje – kažu u „Delta maksiju”.

Račun je moguće platiti u gotovini prilikom isporuke ili karticama preko sajta trgovca, dok pravna lica kupljenu robu plaćaju preko žiro računa.

Tačno je da neće svaki potrošač gledajući u monitor da bira jabuke, svinjsku plećku ili veknu hleba, ali zato se sve više firmi snabdeva na ovaj način. U „Maksi onlajn” prodavnici polovinu potrošača čine kompanije, a sa celokupnom procedurom oko kupovine na ovaj način zainteresovani mogu da se upoznaju na sajtu ovog trgovinskog lanca

I drugi trgovci se spremaju za ovu trku.

– Smatramo da je elektronska trgovina put ka boljem i efikasnijem pružanju usluga potrošačima i naša želja je da se što skorije to i ostvari. Međutim, još nismo u mogućnosti da se uključimo – objašnjavaju u „Idei”.

Slično je i u drugim trgovinskim lancima. „Supervero” još nema sajt što dodatno otežava pružanje ovih usluga potrošačima, a da napune frižider preko Interneta kupcima omogućavaju i manji trgovci. „Biošpajz”, internet prodavnica zdrave hrane, duže od godinu dana prodaje prehrambene proizvode preko svog sajta na globalnoj mreži.

– Dnevno primimo i do 13 „onlajn” porudžbina, a uslov za isporuku je da minimalna vrednost korpe bude 500 dinara – kažu u „Biošpajzu”.

S. Despotović

[objavljeno: 22/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.