Izvor: Politika, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surčinske službe na 20 hektara šume

Oko 50.000 žitelja Surčina, iako zvanično imaju svoju opštinu, predsednika i druge organe, još nema matični dom zdravlja i predškolsku ustanovu. Ove ustanove i dalje pripadaju opštini Zemun, što mnogi Surčinci smatraju nepravdom obrazlažući da, poput svih beogradskih opština, imaju prava da dobiju sopstvene državne institucije.

Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin, kaže da će pokrenuti inicijativu za osnivanje matičnih ustanova koje su nezavisne od Zemuna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Mi hoćemo da se pravno odvojimo i sa postojećim institucijama i infrastrukturom, jer objekte u našoj opštini stalno popravljamo i ulažemo novac u sređivanje. Surčinu su neophodna još dva vrtića da bi se pokrile potrebe stanovništva, a treba nam i novi dom zdravlja. Gradske vlasti su nam obećale da će nam izaći u susret kada budemo našli odgovarajući plac za izgradnju, ali je problem što nema slobodnog javnog zemljišta, a privatno je skupo. Pojedinci nam traže i po 2.000 evra po aru placa – objasnio je predsednik najmlađe beogradske opštine.

On je istakao da bi bilo najidealnije ukoliko bi dobili deo parcele koja pripada Sportsko-rekreativnom centru "Surčin" koji se prostire na 230 hektara.

– Nama bi odgovaralo 20 hektara šume da bismo na jednom mestu sagradili sve neophodne institucije: dom zdravlja, vrtiće, zgradu suda, policije i opštine. To je idealna lokacija, jer je reč o geografskom središtu, gde se sa jedne strane nalaze dva naselja, a sa druge pet. Tu i Vojska zida stanove za svoje starešine. U institucijama bismo zaposlili nove ljude, a i smanjio bi se pritisak na Beograd – dodao je Janošević i naglasio da se ova opština prostire na 350 kvadratnih kilometara i obuhvata sedam naselja.

Dr Branka Čemerikić, direktorka Doma zdravlja "Zemun", kaže da su oni saglasni sa tim da se ova ustanova "otcepi" od Surčina, jer smatraju da bi, na neki način, funkcionisali bolje.

– Drage su mi kolege koje rade u isturenim ambulantama, ali mislim da bi bilo bolje i za njih i za obe opštine da svaka ima svoju zdravstvenu ustanovu – rekla je dr Čemerikić.

Ništa protiv odvajanja zemunskih od surčinskih vrtića nema ni rukovodstvo PU "Simo Milošević". Verica Trtica, direktorka ove ustanove, kaže da će oni poštovati sve odluke nadležnih organa.

– Imali smo razgovore na tu temu sa članovima komisije koju je formirala ova opština. Pripremili smo elaborat o tome da ona preuzme petinu zemunske predškolske ustanove, odnosno 40 grupa bi bilo obuhvaćeno odvajanjem. Napravili smo raspored u kojem smo vodili računa da tamo rade ljudi koji žive u toj opštini i nije bilo nekih problema i poteškoća. Kao ustanova spremni smo na korak odvajanja, jer tamo imamo i proizvodne kuhinje u kojima se sprema dovoljno obroka za najmlađe. Sada se samo očekuju potezi gradskih vlasti – istakla je Trtica.

Budući da su na potezu gradske vlasti, pitali smo i dr Vladu Šubarevića, člana Gradskog veća zaduženog za zdravstvo, ima li šanse da se dozvoli opštini Surčin da dobije samostalne "državne" ustanove.

– Obećali smo predstavnicima ove opštine da ćemo finansirati izgradnju doma zdravlja. Na njima je ostalo da nađu zemljište na kojem može da bude izgrađen. Ne možemo da počnemo posao ukoliko ne postoji odgovarajući plac i ako nisu otklonjene urbanističke smetnje. U idealnim uslovima, za projektovanje zgrade je potrebno tri meseca, pa onda sledi raspisivanje javnog konkursa. Izgradnja bi tek 2009. godine mogla da počne i da se završi u toku jedne građevinske sezone – smatra Šubarević.

Međutim, dr Šubarević ne vidi kakvo bi se poboljšanje u organizaciji zdravstvene službe videlo ukoliko bi u ovom trenutku ustanove koje se nalaze u Surčinu zvanično podvele pod novi dom zdravlja Surčin. On napominje da mu je jasno da žitelji ovog dela grada žele da imaju nešto svoje, ali da to podrazumeva i da službe budu kvalitetnije, a ne da se nešto menja samo radi forme.

– Poštovaćemo svaku odluku vlasti u Surčinu i ukoliko se pokrene inicijativa, mi ćemo ih u tome svakako podržati. Ali, to znači da je potrebno obaviti mnogo administrativnih stvari da bi sve bilo onako kako je zakonom predviđeno – zaključio je naš sagovornik.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.