Sunčani breg traži asfalt

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunčani breg traži asfalt

Žitelji rakovičkog naselja već desetak godina kreću se zemljanim stazama, na kojima usled kiša nastaju blatnjave bujice. – Zbog nebrige nadležnih, građani sami sproveli uličnu rasvetu i vodovod

Glavna „ulica” u rakovičkom naselju Sunčani breg, koje čini oko 300 kuća razbacanih između Resnika i Miljakovca 3, zapravo je neasfaltirani vijugavi puteljak adresiran na Ulicu patrijarha Dimitrija. Žitelji ovog dela prestonice, bez podrške lokalne samouprave, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali uz saglasnost vlasnika zemljišta na ovom području, samoinicijativno su pre desetak godina napravili zemljani put. Ni deceniju posle toga situacija se nije promenila, pa slučajni prolaznik, ukoliko želi da dođe do Sunčanog brega, mora da se nada suvom danu. U suprotnom, ugaziće u kaljugu do članaka.

– Kada padne veća kiša, blatnjava bujica sliva se niz stazu pravo na Kružni put, što može da bude opasno i za vozače koji tuda voze – kaže Dragan Smiljanić, jedan od žitelja, koji je u nekoliko navrata pokušao da pobudi interesovanje opštinskih i gradskih vlasti za neophodno asfaltiranje. Smiljanić ističe kako su poslednjih godina održani brojni izbori, a prethodno i kampanje u kojima su političari obilazili Sunčani breg i gromoglasno obećavali prolazak asfalta.

Ali, od silnih obećanja, naposletku nije bilo ništa. U međuvremenu, građani su sami sakupljali novac i o svom trošku uveli uličnu rasvetu, vodovod i drugu infrastrukturu. Svako domaćinstvo, prema Smiljanićevim rečima, izdvojilo je u tu svrhu po nekoliko hiljada evra.

– Kada smo sproveli kompletnu električnu mrežu, opština je dala samo sijalice i dozvolu za uličnu rasvetu i to je sve – ogorčen je Smiljanić.

Naselje Sunčani breg, u kome su prve kuće počele da niču pre petnaestak godina, osim neasfaltiranih ulica, suočeno je i sa dodatnim problemima. Izuzev činjenice da je reč o još jednom u nizu beogradskih naselja u kome se, zbog nedostatka kanalizacije koriste septičke jame, na ulazu u Sunčani breg nalazi se deponija za koju već godinama „niko nije nadležan”. Smiljanić, ipak, ističe da je asfalt „goruća potreba”.

Cvijo Babić, predsednik Skupštine opštine Rakovica, kaže da lokalna samouprava, uprkos tome što uvođenje asfalta spada u nadležnost grada, ulaže sve napore da ulice u ovom naselju budu izgledom dostojne žitelja prestonice. Babić očekuje da do juna bude gotovo asfaltiranje puta, kao i trotoar sa barem jedne strane ulice, dok će na drugoj strani biti ostavljen prostor za predstojeća iskopavanja kanalizacione mreže.

– Opština je u stalnom kontaktu sa gradskom Direkcijom za puteve, u čiju nadležnost spadaju ovakvi problemi, kao i sa drugim gradskim strukturama zaduženim za finansiranje. Na osnovu saznanja kojima trenutno raspolažemo, asfaltiranje najkritičnijeg dela sigurno će biti ostvareno u 2009. godini – rekao je Babić.

Ivana Vuletić, direktorka gradske Direkcije za puteve, rekla je kako su opštinske vlasti Rakovice istakle asfaltiranje Sunčevog brega kao prioritet. Usvajanje plana za asfaltiranje, prema rečima naše sagovornice, uslediće krajem februara ili početkom marta, a radovi bi mogli da počnu nedugo posle toga.

D. Bukvić

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.