Sukob oko načina trošenja novca

Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob oko načina trošenja novca

Uprkos gradskoj Strategiji za rešavanje problema pasa lutalica za poslednjih godinu dana u azilu za životinje u Ovči uspavano je oko 2.000 pasa od čega je oko 1.000 bilo štenaca. Iako je broj ubijenih životinja za 80 odsto manji nego ranijih godina, organizacije za zaštitu životinja su se posvađale. Dok je na jednoj strani devet organizacija usaglasilo svoje stavove i primedbe, na drugoj je ostala samo „Orka" koja jedina za svoj rad dobija novac iz budžeta Grada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Optužujući „Orku" da se novac ne troši na pravi način organizacije „SOS Animals" i „Help animal" raskinuli su savez sa tom organizacijom. Njima se priklučilo još sedam organizacija za zaštitu životinja. Ova udruženja posebno optužuju „Orku" za to što nije reagoavala na loše tretiranje pasa i ubijanje u Ovči. Lista primedbi koju su poslali gradskim čelnicima je, međutim, mnogo duža i, kako kažu, istovremeno i ima i nema veze sa novcem.

- Nije problem ko će da dobije novac od Grada, nego kako će on biti upotrebljen. Da je sa životinjama sve u redu ništa nam ne bi smetalo, pa ni to što „Orka" mnoge obaveze iz Strategije ne poštuje i rasipa novac koji dobija iz budžeta. Strategija je odlična, ali nema ko da je sprovede. U Ovči dva puta sterilišu i čipuju iste pse i za to imamo i dokaze jer smo radili autopsiju tih životinja. Pošto nije tako, ne slažemo se da im se iz budžeta avansno da 15 miliona dinara - kaže reditelj Goran Paskaljević, predsednik organizacije „SOS Animals".

Gradska komisija je 12. februara sumirala rezultate postignute hvatanjem, sterilizacijom, čipovanjem i udomljavanjem pasa lutalica kao i rad info centra za koji je „Orka", za dve godine, dobila 17 miliona dinara.

- Propusta je bilo, ali je ocena generalno pozitivna. Infocentar treba da nastavi da radi , kao i da se sprovodi masovna sterilizacija. Komisija nije dobila nijedno konačno kompetentno mišljenje da je nešto loše rađeno, a dopis nezadovoljnih organizacija je stigao pre dva dana. Ne možemo srušiti sistem pre nego što napravimo novi. Za to treba vremena - kaže Branislav Božović, sekretar za zaštitu životne sredine dodajući da pre nedelju dana niko nije pominjao unutrašnje sukobe među organizacijama.

Pošto je jako važno da Grad Beograd ima partnera, a do sada su se u tome asocijacije najbolje pokazale danas bi sve strane trebale se nađu za stolom i pokušaju da nađu neko rešenje.

O tome ko će ubuduće voditi infocentar odlučiće v.d. gradonačelnik, a komisija je predložila da to i dalje radi „Orka". Od 55 miliona dinara, koliki je ukupni budžet za sve aktivnosti ZOO higijene, „Orka" bi trebala da dobije 15 miliona dinara.

Prihvatilišta su neophodna

Od 6.500 poziva, koliko je primio infocentar, oko 30 odsto je bilo vezano za udomljavanje. Tri puta više je bilo ljudi koji hoće da udome životinju, od onih koji žele da je uzmu.

- Analizom sprovođenja strategije će se utvrditi kakvo su bili rezultati. Smatramo da je procenat eutanazije još uvek prevelik. Žao nam je, ali ih najviše ima iz prigradskih opština na koje se ne odnose aktivnosti iz Strategije. Potrebno je podsticati razvoj prihvatilišta u udruženju za zaštitu životinja. Ipak, dok 50 odsto pasa poznatih vlasnika ne bude sterilisano problem pasa lutalica nećemo rešiti - rekao je Elvir Burazerović, predsednik „Orke".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.