Subvencije grada u uvođenju standarda od velike koristi za proizvođače

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije grada u uvođenju standarda od velike koristi za proizvođače

Preduzeće „Art Ival" okućilo se u jednoj od zgrada fabrike „Grmeč", nekadašnjeg giganta u stečaju,

Preduzeće „Art Ival" okućilo se u jednoj od zgrada fabrike „Grmeč", nekadašnjeg giganta u stečaju, a umesto ploča, cevi i profila od plastike, u prostoru površine 1.100 kvadratnih metara danas se proizvode čokoladne dražeje.

Ova firma jedna je od 64 koja je dobila bespovratna sredstva grada, odnosno subvencije za finansiranje sertifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i resertifikacije sistema upravljanja kvalitetom proizvoda. Vlasnik preduzeća Rade Vučićević u proizvodnji ekskluzivnih slatkiša postavio je visoke standarde još od pokretanja proizvodnje 1996. godine.

- Odmah smo postavili visoke kriterijume u proizvodnji i shvatili da treba da nađemo svoje mesto u pravljenju kvalitetnih proizvoda, kojima se ne bavi velika industrija. Visoki kriterijumi su nalagali postavljanje standarda, pa smo prvo uveli standard ISO 9001, koji obuhvata menadžment kvalitetom i upravljanje procesima u preduzeću, a zatim i HACCP, koji podrazumeva kontrolu kritičnih tačaka u samoj proizvodnji - kaže Rade Vučićević.

Sertifikat za HACCP „Art Ival" je prvo dobio od srpske firme „Evrocert", zatim od austrijske kuće „Quality Austria" i na kraju od međunarodne asocijacije kuća koje se bave kvalitetom „IQNet". Sertifikat se obnavlja svake treće godine, a za resertifikaciju standarda HACCP u ovom preduzeću sredstva je prošle godine obezbedio Sekretarijat za privredu.

Da se u ovoj kompaniji zaista poštuju uvedeni standardi, uverio se i reporter Beoinfa. Na njegovo pitanje može li sa ulaza u proizvodnju da snimi nekoliko fotografija, ljubazni domaćini odmahnuli su glavom. Dobio je zaštitni mantil, kapu i nazuvke, a u proizvodni prostor ušao je opranih ruku.

- Pomoć grada u uvođenju i održavanju standarda od velike je koristi za ozbiljnog proizvođača, a krajnji cilj uvođenja standarda je da kupci budu zadovoljni, ali i da proizvodnja bude kontrolisana i da svako u proizvodnji bude informisan o čitavom procesu. Prilikom sertifikovanja komisija je sedam dana boravila kod nas. Gledali su i govorili šta treba da se ispravi. Pre nego što su razgovarali sa komisijom radnici su me pitali „Šta da im kažemo?", na šta sam im odgovorio da treba samo da opišu šta zaista rade i kako rade - kaže Vučićević.

Preduzeće „Art Ival" svoje proizvode danas izvozi u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a učestvovalo je i na sajmovima u Njujorku, Dubaiju, Brnu, Minsku i na poznatom sajmu „Anuga" u Kelnu. Od Sekretarijata za privredu kompanija je prošle godine dobila bespovratnu pomoć i za učešće na sajmu „Panair" u Tirani.

Bespovratna sredstva grada, odnosno subvencije za finansiranje sertifikacije i resertifikacije sistema upravljanja kvalitetom i testiranja, sertifikacije i resertifikacije proizvoda, prošle godine su iskoristila 64 privredna subjekta sa teritorije Beograda. Na konkurs Sekretarijata za privredu prijavilo se 309 privrednih subjekata sa 329 dostavljenih prijava, a za dodelu subvencija izabrana su 82 privredna subjekta. Sredstva su isplaćivana po dostavljanju potvrda o sertifikaciji, a privredni subjekti su to morali da urade do 1. novembra.

- Pojedini privredni subjekti podnosili su molbe da im se produži rok za dostavljanje dokumentacije o sertifikaciji, pa smo im izašli u susret dopuštajući da sertifikaciju i resertifikaciju obave do 10. decembra, budući da smo do kraja godine morali da isplatimo predviđena sredstva. I pored toga, 18 privrednih subjekata nije uspelo da iskoristi ova sredstva. Oni koji su iskoristili našu subvenciju bave se različitim delatnostima, a prilikom izbora vodili smo računa da ravnopravno budu zastupljeni i preduzetnici i mala i srednja preduzeća. Takođe smo gledali da sredstva dobiju privredni subjekti iz svih beogradskih opština. Cenili smo uspešnost u poslovanju, delatnost koju obavljaju, broj zaposlenih radnika, izvršavanje obaveza prema radnicima i prema državi - kaže Stanija Višekruna, zamenica gradskog sekretara za privredu.

Sekretarijat za privredu dodelio je subvencije kako bi se privredni subjekti saglasili sa domaćim i evropskim standardima, povećali svoju konkurentnost i na taj način plasirali svoje proizvode na tržište u skladu sa utvrđenim standardima. Dobijanje ovih sertifikata je potvrda da se postiže standardan kvalitet proizvoda i usluga i bezbednost proizvoda, usluga i životne sredine. Bez sertifikata beogradski privredni subjekti nisu u mogućnosti da izvoze svoje proizvode u zemlje gde je to zakonski regulisano.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Subvencije grada za uvođenje standarda u proizvodnji

Izvor: Press, 01.Feb.2011, 00:33

Firma „Art Ival" se nalazi u jednoj od zgrada fabrike „Grmeč", ali umesto proizvoda od plastike u 1.100 kvadratnih metara proizvode se čokoladne dražeje.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.