Izvor: Studio B, 20.Nov.2012, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaranje romske elite

Predstavljen projekat „Podrška stvaranju privredne, kulturne i političke elite romske populacije"

Projekat „Podrška stvaranju privredne, kulturne i političke elite romske populacije", koji zajednički sprovode grad Beograd i Centar za unapređenje položaja i promociju prava društveno marginalizovanih grupa „Novi svet", predstavljen je danas u Regionalnoj beogradskoj kancelariji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije.

U projektu učestvuje dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << studenata romske nacionalnosti, koji će u narednom periodu pohađati brojna predavanja, treninge i radionice u kojima će sticati neophodna znanja i iskustva kako bi postali deo privredne, kulturne i političke elite Srbije.

Predstavljanju projekta prisustvovali su gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić, njegova zamenica Aleksandra Krstić i profesor Žarko Trebješanin kao koordinator projekta.

Aleksandra Krstić podsetila je da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu dugo pripremao ovaj projekat.

- Budući da posvećuje veliku pažnju obrazovanju Roma, grad Beograd je prepoznao značaj ovog projekta za romsku zajednicu i u njemu intenzivno učestvuje. Odabrani studenti će uz brojne treninge, predavanja i radionice o javnom nastupu, psihologiji, psihologiji ličnosti i romologiji unaprediti znanja koja stiču na fakultetima, što će im pomoći da jednog dana postanu značajan deo privredne, kulturne i političke elite Beograda i Srbije. Oni će istovremeno biti i dobar primer ostalim pripadnicima romske zajednice. Nadamo se da ovo neće biti jedina grupa kandidata, to jest da će iduće godine nova grupa studenata učestvovati u projektu - rekla je Aleksandra Krstić.

Žarko Trebješanin je naglasio da je glavni cilj projekta izbor talentovanih pripadnika romske zajednice koji već studiraju i stvaranje elite koja će se sama boriti za status svoje zajednice.

Danijela Živković studira srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i veruje u to da ona i njene kolege mogu jednog dana da budu lideri romske zajednice.

- Ova zajednica ima socijalne, ekonomske i mnoge druge probleme, a njihov koren je u obrazovanju. Upravo zbog toga mladim pripadnicima ove zajednice treba promovisati značaj obrazovanja i potrebu da se bude odgovoran i koristan član društva. Na ovaj način poručujemo mladim Romima „Dođite da se obrazujete, jer tako i sebi i svojoj zajednici možete da obezbedite bolju i srećniju budućnost" - rekla je Danijela.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.