Stručnjaci biraju platane u belgijskom „Arboru

Izvor: Press, 08.Okt.2010, 05:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci biraju platane u belgijskom „Arboru"

Stručna ekipa JKP „Zelenilo Beograd" i Šumarskog fakulteta nalazi se u rasadniku kompanije „Arbor" u Belgiji, gde je u toku odabir platana za sadnju na Bulevaru kralja Aleksandra
Prve sadnice put Beograda trebalo bi da krenu 17. oktobra, a narednog dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole, trebalo bi da se počne sa sadnjom.
Rasadnik „Arbora", dobavljača novih platana za bulevar, posetili su direktor „Zelenila" Radovan Draškić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao i profesor Šumarskog fakulteta Mihajlo Grbić, koji je bio predsednik komisije za nabavku platana.
- Obeležava se svako stablo prema utvrđenim kriterijumima i na osnovu stručnog mišljenja profesora Grbića - rekao je Draškić.
Grbić je rekao da u procesu odabira stabala ima manjih izmena, ali da one idu u prilog kvalitetu samih sadnica.
- Većina sadnica koje biramo bile su pripremljene za sadnju u bulevarima Pariza. Njihova visina stabla do krošnje je tri i po do četiri metra, a ukupna oko osam metara, što znači da su pogodna i za „teži" saobraćaj, kakav je u Bulevaru kralja Aleksandra. Stabla biramo prema dekorativnosti i trudimo se da odaberemo najbolje od dobrog - rekao je Grbić.
U slučaju da vremenski uslovi budu nepovoljni za sadnju kada stignu sadnice, obezbeđena je rezervna lokacija na vrhu bulevara, gde bi stabla bila deponovana.
Tokom sadnje dnevno će se zatvarati po 200 metara ulice, a jedna ekipa će dan ranije „oslobađati" kasete, odnosno mesta gde se sada nalaze kočići.
Draškić je rekao da je postignuta cena od 341.000 evra sa transportom do Beograda, povoljnija od očekivane.
- Posle carina i PDV-a, stabla će koštati malo više od 1.000 evra, što je velika ušteda - rekao je Draškić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.