„Strouberi drvo” – jagoda na torti

Izvor: Politika, 30.Dec.2011, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Strouberi drvo” – jagoda na torti

Više od 100.000 ljudi dopunilo baterije mobilnih telefona energijom sunca ispod tri krošnje od solarnih panela. – Unapređenje, serijska proizvodnja, izvoz „stabala jagoda” i novo energetski efikasno čudo u planu

Nagrada iz Brisela učinila je da se za „Strouberi drvo” čuje širom planete. A pola godine pre toga postavili smo prvi punjač. Priznanje za najbolji projekat iz oblasti održivog razvoja odvelo nas je na Bi-Bi-Si, kinesku nacionalnu televiziju, stranice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << magazina „Tajm”, francuskog dnevnika „Figaro”... Treba da budemo bolji, inventivniji da bismo naredne godine nadmašili ostvareni upeh, što nije lako, ali nam zato sigurno neće biti dosadno

Godinu za nama mnogi bi, da su mogli, i pre vremena ispratili, da je što pre zaborave, ali u sećanje nacije urezali su se i blistavi rezultati pojedinaca. Za jagodu na torti od 12 spratova lane „Beogradska hronika” je odabrala nagradama ovenčanu ideju Miloša Milisavljevića „Strouberi drvo” – solarni punjač za mobilne telefone. Tri su „nikla” u Srbiji: u Obrenovcu, na Zvezdari i u Novom Sadu. Za godinu i po dana, otkako je prvo „drvo jagode” posađeno, puneći baterije plodovima čiste energije ispod krošnje od solarnih panela sladilo se više 100.000 korisnika mobilnih telefona!

Proteklom godinom zadovoljan je Miloš Milisavljević (23), apsolvent Elektrotehničkog fakulteta, direktor firme „Strouberi enerdži” u kojoj rade studenti, primer da u Srbiji mladi imaju šansu za veliki uspeh, i zato po našem izboru – ličnost godine.

– Bavim se revolucijom u oblasti obnovljivih izvora energije. Zvuči nestvarno, mnogima nezamislivo, u stvari veoma značajno, jer ako svoj rad posmatramo kao običan – i rezultati će biti obični... – počinje priču budući inženjer elektrotehnike.

Mnogi se trude da podignu svest građana o energetskoj efikasnosti. On se tog posla latio ozbiljno.

Kako se rodila ideja o solarnom punjaču?

– Mobilnih telefona u Srbiji ima deset miliona, više ih je nego ljudi. Koriste ih mladi, stari, obrazovani, neobrazovani, bogati, siromašni... Ali, kako im prići, pokazati da mogu da koriste energiju sunca? Solarni punjači na prometnim mestima sinuli su kao rešenje. Omogućavaju korisnicima da dopune bateriju mobilnog i što je važnije edukuju ih bez čitanja knjiga, škole, predavanja – objašnjava Milisavljević.

Od ideje do prvog drveta malo ko je verovao u ostvarenje zamisli studenata.

– Posle dve i po godine istraživanja, doterivanja, pokušaja i pogrešaka uspeli smo da napravimo naše drvo. Sad imamo više šansi i planova nego vremena i energije za rad – ponosan je.

Želi da svaka opština u Srbiji dobije „jagodu”. Kada bi se zbog „Strouberi drveta” u narednih pet godina bar po jedno dete iz svakog grada zainteresovalo za obnovljive izvore energije i kad poraste karijeru posvetilo toj oblasti, „Strouberi enerdži” tim bi to smatrao svojim najvećim doprinosom.

Svake ponoći stižu im izveštaji o broju korisnika solarnih punjača na dnevnom nivou. U poslednjoj nedelji decembra zabeleženo je 100.000. punjenje baterije. Pod krošnjom „Strouberi drveta” energija sunca je do danas iskorišćena i više puta. Dnevno se za stabla „zakači” oko 1.000 telefona.

– Impozantna cifra je velika prekretnica i potvrda da to što smo uradili vredi. Omogućili smo slučajnim prolaznicima direktan kontakt sa čistom energijom koja ne zagađuje životnu sredinu. Na to smo najviše ponosni – razjašnjava Milisavljević.

Sa timom trenutno priprema drastično unapređenje „Strouberi drveta” i – nov proizvod. Ako sve bude kako su zamislili, predstaviće radove na proleće.

– Tehnika je nepredvidiva. Ne mogu ništa da najavim, jer neću posle da se „pravdam” rečima Tomasa Edisona: „Nisam pogrešio sto puta, nego sam pronašao sto načina koji ne rade”. Ne znam da li ćemo ideje ostvariti u predviđenom roku, ali je izvesno da nov proizvod jeste u vezi sa ovim što već radimo. Imaće drugačije osobine i širu upotrebu u geografskom smislu. Srbija nije problem, čak ni region, ali kako da postavimo punjač u Brazilu... – ostaje nedorečen Miloš.

Ne krije da je za sada naručeno deset punjača koji će biti postavljeni u Beogradu i Srbiji i pita zašto ih ne bi imali Pariz, London, Rim...

– Probaćemo u 2012. da pokrenemo serijsku proizvodnju, kakvu-takvu, i da izvezemo bar jedan punjač van granica Srbije. Pregovori su u toku – otkriva.

Milenija Simić-Miladinović

objavljeno: 31.12.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.