Štrajkom glađu do pravde

Izvor: Politika, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkom glađu do pravde

Radnik PKB-a Milan Tešić iz Jakova počeo je pre desetak dana štrajk glađu ispred Palate pravde. Na ovaj drastičan korak se, kaže, odlučio zbog muka da na legalan način dođe do svog krova nad glavom i to posle 26 godina vozačkog staža u PKB-u. Tešić se pre devet godina prvi put obratio sudu i od tada, kako objašnjava, traje njegova borba za pravdu.
– U postupku raspodele stanova u PKB 1998. godine došlo je do grube zloupotrebe i kršenja zakona. Posle konkursa raspisanog u preduzeću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stan je dodeljen koleginici koja je već bila stambeno obezbeđena. I to ne bilo kako. Imala je kuću u Surčinu, površine oko 100 kvadratnih metara, sa dvorištem i bazenom u njemu. Na rang-listi koleginica je bila na prvom mestu. Imala je bod više od mene, a kasnije sam saznao da je pet bodova dobila na osnovu falsifikovanih dokumenata o ličnom dohotku supruga – tvrdi Tešić.

Kolege, nezadovoljne zbog grubog kršenja zakona, podnele su tužbu Četvrtom opštinskom sudu i osporile rang-listu.

– Miloš Bugarin, tadašnji generalni direktor preduzeća, doneo je rešenje da se stan dodeli koleginici, iako je prethodno stambena komisija donela suprotnu odluku zbog falsifikovanih dokumenata. Odlučio sam da stanem na put samovolji direktora, pa sam pokrenuo parnični postupak pred Četvrtim opštinskim sudom – žali se Tešić.

Sud je poništio odluku i usvojio tužbeni zahtev, posle čega su se PKB i dotična Ljiljana Tabaković žalili, ali je žalba odbijena kao neosnovana.

Protiv navedene drugostepene presude Tabakovićeva je izjavila reviziju koja joj je presudom Vrhovnog suda Srbije takođe odbijena kao neosnovana. Zbog toga je PKB morao da ponovi postupak raspodele stana u 2002. godini, ali joj je ponovo nezakonito dodelio stan.

Poništenje odluke o dodeli stana Tešić je bio prinuđen da traži novom tužbom. Prvi opštinski sud je ponovo utvrdio sve nepravilnosti i nezakonitosti i odluku poništio, pa je Tabakovićeva uložila žalbu i protiv ove prvostepene odluke.

Ovog puta, drugostepeni sud, protivno svim ranijim pravnim stavovima, preinačuje odluku, navodeći da Tešić nije podstanar, da poseduje nekretnine izvan teritorije Beograda i da ne plaća ekonomsku kiriju, što su neistiniti navodi, naglašava Tešić.

Tešić je uložio reviziju Vrhovnom sudu i kaže da neće odustati od štrajka dok se presuda ne preinači. Povodom iste pravne stvari Vrhovni sud je već jednom odlučio u korist Tešića i poništio presudu prvostepenog suda. I prvostepeni i drugostepeni sud oglušuju se o stav Vrhovnog suda i potpuno nezakonito donose odluku koja je zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava i samim tim potpuno pravno neutemeljena.

– Ivana Ramić, portparol Okružnog suda, navodi da odluka u ovom postupku nije konačna i da će Vrhovni sud po reviziji odlučiti o ovom predmetu.

U PKB-u nisu želeli da komentarišu Tešićev slučaj.

Ljiljana Tabaković odlučno je demantovala Tešićeve navode, tvrdeći da je stan dobila regularnim putem.

– Njegov štrajk potpuno je neosnovan – kaže Tabakovićeva. – Kuća sa bazenom koju Tešić navodi pripada maćehi mog bivšeg supruga. Na teritoriji Srbije ne postoji nikakva nekretnina na moje ili ime moje porodice, dok dotični poseduje stan u Zemunu i nasleđenu nekretninu sa imovinom u Bajinoj Bašti. Sadašnja presuda proistekla je iz priložene dokumentacije koja se nalazi u sudskom predmetu – tvrdi ona.

Tešić živi sa majkom koja nema penziju, ženom koja ne prima platu od 2002. godine i dvoje dece, od kojih jedno ima epilepsiju i blaži oblik paralize.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.