Štrajk glađu profesora Šeste gimnazije

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk glađu profesora Šeste gimnazije

Nikola Kozomara, profesor srpskog jezika u Šestoj beogradskoj gimnaziji, juče je započeo štrajk glađu. Na radikalni oblik protesta profesor se odlučio, jer su, kako kaže, pojedinim đacima krajem prošle školske godine ispravljane ocene, a krivac još nije imenovan.

– Učenicima nekadašnjeg četvrtog odeljenja prvog razreda ocene nije popravljao niko od profesora, jer ne možemo da prepoznamo ničiji rukopis. To je učinila neka treća osoba i želimo da saznamo o kome je reč. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sve dok se nešto ne uradi u vezi sa ovim, štrajkovaću glađu i neću držati časove – objašnjava nezadovoljni prosvetar koji dolazi na posao, ali već nedelju dana ne uzima dnevnik u ruke.

Na gladovanje se odlučio, jer, kako kaže, Školski odbor na jučerašnjoj sednici nije ništa odlučio o ovom slučaju. Nikola Kozomara prošle godine nije predavao razredu čijim su đacima na misteriozan način ispravljane ocene, ali ove godine je dobio baš ovo odeljenje. Profesori čije su jedinice ispravljene ne štrajkuju, ali, kako kaže profesor Kozomara, svi žele da istina izađe na videlo.

Podsetimo, ovim učenicima su u junu, prema tvrdnjama profesora, preko noći popravljene ocene iz geografije, srpskog, engleskog i ruskog jezika. Tom prilikom među zaposlenima je kružila priča da je to, navodno učinjeno, jer je za jednu učenicu, koja je imala četiri slabe ocene, "stigla urgencija iz najviših državnih instanci". Odlučeno je da se poprave "kečevi" još nekim đacima, ali pod uslovom da svi promene školu.

Republički prosvetni inspektori su letos izvršili nadzor rada škole i, između ostalog, naložili meru Školskom odboru Šeste beogradske gimnazije da utvrdi odgovornost direktora. Odbor je tom prilikom zaključio da nema objektivne odgovornosti direktora škole u navedenom slučaju. Ministarstvo prosvete juče nije komentarisalo štrajk Nikole Kozomare.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.