Stotinu čukaričkih svećica

Izvor: Politika, 26.Dec.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotinu čukaričkih svećica

Vek postojanja, otkako se na referendumu izdvojila iz sastava opštine Žarkovo, Čukarica obeležava kao druga najmnogoljudnija opština u Srbiji – sa svojih 190.000 žitelja, svrstala se odmah iza Novog Beograda

Opština Čukarica proslaviće u četvrtak 100 godina postojanja. Svećice na rođendanskoj torti zasijaće u spomen na ukaz kojim je kralj Petar Prvi Karađorđević dodelio Čukarici status opštine, posle otcepljenja od Žarkova, o čemu su se građani izjasnili na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << referendumu 1911. Ova opština, sa više od 190.000 žitelja, prema nedavnom popisu, danas je druga najmnogoljudnija lokalna samouprava u Srbiji, posle Novog Beograda.

– Iako je od „otcepljenja” od Žarkova prošao čitav vek, antagonizam između Žarkovaca i Čukaričana nije utihnuo. I dan-danas će vam Žarkovčani reći da se Čukarica nalazi na na njihovim, žarkovačkim njivama – objašnjava uz osmeh Milan Tlačinac, predsednik opštine Čukarica.

Čukarica je ušuškana između Save, Ade Ciganlije, Košutnjaka i Lipovičke šume i prostire se na teritoriji od oko 15.650 hektara.

– Tu je čitav spektar naselja, od urbanog dela, kakvo je Banovo brdo do šumadijskih sela kao što je Rucka. Veliki broj stanovnika poslednjih godina doselio se na našu opštinu, pa raduje podatak da smo ove godine u prvi razred upisali 1.850 mališana. Imamo 16 osnovnih škola, toliko nema nijedna opština u gradu – naglašava Tlačinac.

Problemi koje imaju stanovnici drugih opština, muče i Čukaričane.

– Nerešeno pitanje kanalizacije svakako pogađa najveći broj stanovnika, ali izgradnju mreže možemo rešavati samo u saradnji sa gradom jer to jedna od najvećih investicija – kaže Tlačinac.

Ostalo je, napominje on, i da se izgradi put, koji bi umesto postojećeg, atarskog, spojio Veliku Moštanicu i Ostružnicu,i da se napravi saobraćajnica koja bi Železnik i Sremčicu spojila sa obilaznicom.

– Izgradnja putne mreže usporena je zbog nerešenih imovinskopravnih pitanja i zahteva nekih od vlasnika njiva da dobiju odštetu kojom bi obezbedili čukununuke, što je nerealno. Još jedan od problema na opštini je i klizište u Umci. Rešavanje podrazumeva izuzetno velika ulaganja. Cilj nam je da pronađemo neko rešenje jer je sanacija gotovo nemoguća – ističe Tlačinac.

Jedan od najvažnijih projekata koji će unaprediti život na Čukarici je izgradnja Mosta na Adi.

– Ovim mostom, koga mi zovemo Čukarički, direktno smo povezani s Novim Beogradom, tako da iz Požeške za pet, šest minuta stižemo do trgovačkih i poslovnih centara. Na dobitku su i mladi jer će posle koncerata u „Areni” moći peške da se vrate kući – rekao je Tlačinac.

U poslednjih nekoliko godina na opštini je izgrađeno nekoliko vrtića u kojima je smešteno više od 400 mališana čime su problemi sa smeštajem dece u vrtiće umanjeni. Čukarica je i jedinstvena zbog podrške umetnicima.

– Nedavno nam je u sklopu manifestacije „Jesen na Čukarici” gostovao Dado Topić i sala kulturnog centra bila je krcata. Puna je i kada su koncerti klasične muzike što mnoge čudi, ali je tako – napominje Tlačinac.

Opština je u tri poslednje godine najviše uložila u održavanje škola – oko 120 miliona dinara.

– U sledećoj godini nastavljamo sa uređenjem škola, za to je planirano oko 30 miliona dinara i pomagaćemo gradu u obnovi domova zdravlja – ističe Tlačinac.

----------------------------------------------

Čeh prvi predsednik

Prvi predsednik Čukarice bio je Čeh, Novak, industrijalac. Dolaskom u Srbiju on je promenio prezime u Novaković. Njegov direktni potomak je, preko majke Olivere,  režiser Goran Marković, kome je Novaković bio pradeda.

----------------------------------------------

Kafana „kumovala” imenu Čukarice

Čukarica je dobila ime po kafani koja se nalazila na prostoru današnje šećerane. Držao ju je u drugoj polovini 19. veka čovek čiji je nadimak bio Stojko Čukar. Po njemu su je zvali Čukareva kafana, bila je veoma popularna i u nju su svraćali putnici i iz pravca Obrenovca, ali i današnje Ibarske magistrale.

----------------------------------------------

Brdo Matije Bana

Banovo brdo dobilo je ime po našem poznatom književniku i diplomati Matiji Banu, koji je na ovom prostoru kupio imanje i naselio se, a svoj novi dom prozvao Banovac. Prostor oko njegovog imanja koji se nekada nazivao Golo brdo ili Ordija počeli su naseljavati imućniji ljudi. Na imanjima su uzgajali vinovu lozu i sadili voćnjake, a svoje novo okruženje po Matiji Banu prozvali Banovo brdo.

Branka Vasiljević

objavljeno: 27.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.