Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 01:37

Stižu obaveštenja o zaostalim komunalnim dugovanjima

Dužnici koji plate glavnicu duga do 30. aprila biće oslobođeni plaćanja kamata i sudskih troškova

Beograđani koji nisu platili bar jedan račun za „Infostan” u proteklih deset godina od danas će dobijati nove uplatnice za izmirenje dugovanja. Obaveštenja će sadržati svepodatke o visini duga za mesec i godinu kada je napravljen, kamatama, sudskim troškovima, kao ibrojeve sudskih rešenja o izvršenju. Ako korisnici imajuprimedbeili im nešto nije jasnomogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se obrate komisiji koju je obrazovala Skupština grada.

Dužnici zaostale obaveze mogu da izmire u bilo kojoj banci ili pošti, što znači da nema potrebe da dolaze u ekspoziture „Infostana”. Oni koji do 30. aprila regulišuosnovni dug neće plaćati kamate i sudske troškove.Građanima koji su izmirili glavnicu duga i platilikamatei sudsketroškove, novac će biti vraćen.

Korisnici koji odluče da dug plate u ratamamoraju prethodnoda potpišu sporazum o izmirenju duga sa „Infostanom”do kraja aprila.

– Dugovanja su podeljena ušest mesečnih jednakih rata koje će građani otplaćivati zaključno sa septembrom. Oni neće plaćati polovinu zatezne kamatekoja je zaračunata od dana utuženja, ali će im sa glavnim dugom biti uračunata i kamata nastala zbog zakašnjenja u izmirenju obaveze – kažu u „Infostanu”.

Za razliku od prošle akcije ovog javnog preduzeća kada je oko 200.000 domaćinstava dobilo upozorenje da nisu izmirili obaveze prema komunalnim sistemima, sada će obaveštenje u poštanskim sandučićima dobiti oko 20 odsto manje korisnika. Na osnovu odluke Gradskog veća oko 30.000 domaćinstva kojima je obračunata kamata za glavnicu duga koji su u međuvremenu platili skinuta su sa liste dužnika. Za poslednjih dvadesetak dana dugovanje je izmirilo oko 15.000 neredovnih platiša. Ugovor sa „Infostanom” o plaćanju duga na rate prvobitno je sklopilo 1.718 ljudi, ali ga je u međuvremenu raskinuo 41 korisnik.

– Razlog zašto su raskinuli ugovor je odluka Gradskog veća koja je građanima produžila rok za plaćanje glavnog duga do 30. aprila i mogućnost da plate zaostala dugovanja na šest umesto na četiri rate. Sada vagaju šta je za njih povoljnije, da li da odjedanput plate dugovanja ili da to urade do 30. septembra – kažu u Skupštini grada.

Ubuduće će računi za komunalije bitifunkcionalniji i informativniji. To znači da će građani na uplatnicama „Infostana”svakog meseca bitiobavešteni o dugovima iz prethodnog perioda,neplaćenim računima i kamatama. Ove promene korisnici „Infostana” mogu da očekuju najverovatnijena majskim uplatnicama.

D. Spalović

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.