Stižu gosti iz celog sveta

Izvor: Blic, 20.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu gosti iz celog sveta

Pristajanjem kruzera „River Aria” u Savsko pristanište juče je i zvanično počela turističko-nautička sezona u Beogradu. Više od 160 američkih turista brodom je uplovilo u obnovljeno pristanište, u čije je renoviranje nedavno uloženo oko dva miliona evra.



Barbari Volner (67) nije prvi put da dolazi u Srbiju. Pre dve godine došla je sa suprugom i, kako kaže, Beograd je potpuno osvojio.

- O Beogradu nisam znala ništa. Pošto sam geograf, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čitala sam knjige o ovom delu Evrope i Dunavu i tako poželela da dođem u Srbiju. Vaš grad me podseća na Atinu, posebno ovaj stari deo grada. Sigurna sam da ću doći ponovo - kaže Barbara.

Za razliku od nje, Loures i njen suprug Čarls Peterlek u Beograd su doputovali prvi put, po preporuci njihovog prijatelja iz Češke. Najjači utisak na njih je ostavilo gostoprimstvo i srdačnost Beograđana.

- Ne znam ništa o Beogradu. Ovo što sam videla sa broda mnogo mi se svidelo. Jedva čekam da vidim grad i da ga dobro upoznam - priča Loures.

Osim kruzera "River Aria”, ove sezone zakazana su još 423 dolaska brodom iz celog sveta, a očekuje se da ove godine na isti način u Beograd dođe znatno više turista nego ranijih godina. U skladu sa tim, Luka "Beograd” je nedavno renovirala pristanište i uredila ga u skladu sa standardima Evropske unije.

- Savsko pristanište je jedino pristanište u Beogradu za brodove kruzere. Nedavno smo ga obnovili i tvrdim da je jedno od naujređenijih u Evropi - kaže Tijana Munišić, direktor Sektora za PR i komunikacije u Luci „Beograd".

Savsko pristanište sada ima četiri glavna pristana i jedan pomoćni, koji zauzimaju površinu od 10 hiljada kvadrata akvatorija, a u jednom trenutku u njemu može da pristane čak šest kruzera. U okviru pristaništa, nalaze se i službene prostorije Granične policije, Carine i Luke "Beograd”, kao i "Etno Šop”, prodavnica sa robom široke namene, moderna čekaonica, menjačnica, bankomat, pa čak i ambulanta namenjena turistima.

Najviše turista iz SAD

U toku prošle godine kroz Savsko pristanište prošlo je oko 55 hiljada stranih turista, a pristao je 401 kruzer iz svih zemalja sveta. Najviše stranaca došlo je iz Amerike, a zatim i iz Nemačke, skandinavskih zemalja, Italije i Japana. U proseku se ovi turisti u Beogradu zadržavaju oko tri dana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena turističko-nautička sezona u Beogradu

Izvor: EMportal, 19.Mar.2009, 14:37

Turistički brod River Aria sa 160 putnika, državljana SAD, danas je uplovio na Savsko pristanište, čime je svečano otvorena turističko-nautička sezona za ovu godinu.

Nastavak na EMportal...

Počela nautičko-turistička sezona

Izvor: RTS, 19.Mar.2009

Turističko-nautička sezona u Beogradu zvanično počela jutros pristajanjem američkog broda za turističko krstarenje "River Aria". Najavljen dolazak blizu 500 brodova sa 70 hiljada turista. ..U Luku Beograd jutros je uplovio turistički brod River Aria sa 160 američkih turista, čime je nautička...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.