Stiže komunalna policija

Izvor: Politika, 14.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže komunalna policija

Na ulicama uskoro uniformisani inspektori obučeni za raščišćavanje haosa na pijacama i na drugim lokacijama. – Ovlašćenja skoro identična onim koje imaju pripadnici MUP-a

Prvi komunalni policajci izaći će na ulice Beograda verovatno u toku prve polovine sledeće godine. Patrole uniformisanih inspektora pokušaće da reše nagomilane komunalne probleme u prestonici, divlju uličnu prodaju, nepropisno parkiranje na zelenim površinama, haos u priobalju"

Formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komunalne policije u Beogradu omogućeno je Zakonom o glavnom gradu, a uslov je bio da se u narednih godinu dana usvoji poseban zakon o komunalnoj policiji. Izrada zakona je u toku, ali regulativa verovatno neće biti usvojena do kraja ove godine, kada ističe taj rok. Beogradskoj radnoj grupi predsedava Vladan Luković, bivši sekretar za inspekcijske poslove, a on je ujedno i predstavnik prestonice u komisiji, pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu, koja je zadužena za pisanje zakona.

– Mi zastupamo ideju da se sve gradske inspekcije komunalna, građevinska, tržišna" sublimišu u komunalnu policiju. Na ovaj način ne bismoa morali da primamo nove ljude jer trenutno u Beogradu, zajedno sa zaposlenima u opštinskim ograncima, radi oko 400 inspektora u različitim sektorima – objašnjava Luković.

Komunalni inspektori imali bi status službenih lica i obavljali bi inspekcijski posao. Oni bi naplaćivali kazne za prekršaje, imali bi posebne prostorije i specijalna službena vozila. Njihova ovlašćenja bi bila skoro identična onim koje imaju pripadnici MUP-a.

– Mnogi se protive tome, ali smatram da bi komunalna policija morala da bude naoružana. Imamo velike probleme na ulicama grada, posebno sa divljom trgovinom. Nošenje oružja bilo bi preventivno, ali svakako da bi mogli da ga koriste u samoodbrani u slučaju da ih neko napadne, što se događalo nebrojeno puta – kaže naš sagovornik, dodajući da bi postojala stroga pravila o tome kada oružje može da bude upotrebljeno.

Luković najavljuje i drastično povećanje kazni, kao i to da će komunalni policajci moći privremeno da oduzimaju robu, što trenutno inspekcija nije u mogućnosti.

– Stanje u prestonici promeniće se tek kada počnemo da koristimo drastičnije mere. Kada dvojici nelegalnih trgovaca kod Vidikovačke pijace oduzmemo kamione neće se ni drugi više time baviti, nema druge mogućnosti, kazna je apsolutno nužna – ističe Vladan Luković.

Trenutno se, uglavnom, vode polemike o podeli budućih nadležnosti jer većinu tih poslova sada obavljaju republičke službe, a ne lokalna samouprava. Predlog nadležnih je da komunalna policija bude zadužena za kompletan komunalni red, stanje oko splavova, da reguliše nepropisno parkiranje i saobraćaj, buku u kafićima, ali i kontroliše izgled fasada, spomenika" Svoje primedbe na radni tekst nacrta zakona o komunalnoj policiji beogradska radna grupa će uskoro uputiti ministarstvu.

– Ima dosta primedbi i zato mislim da zakon neće biti završen i usvojen na vreme. Za sada ima i neslaganja sa MUP-om jer oni nisu voljni da prihvate da pored njih postoji službenici koji obavljaju sličan posao. Ipak, očekujemo da ćemo od policije ubuduće imati veću podršku nego do sada – objašnjava Luković.

Skupština grada, kako saznajemo, planira da komunalnu policiju organizuje kao novu gradsku upravu, paralelnu sa postojećom, čiji će načelnik biti izabran konkursom. Uprava za komunalnu policiju bila bi u direktnoj vezi sa Gradskim većem i gradonačelnikom.

I. Albunović

-------------------------------------------------

Nadzornici i izvidničari

Beograd je verovano jedina metropola u okruženju kojom još ne patroliraju komunalni policajci. Formiranje ovih službi, prema rezultatima istraživanja, daje brze efekte. U Podgorici i drugim gradovima Crne Gore oni su na ulicama još od prošle godine i njihove ingerencije su sve veće. Crnogorski komunalci ne nose vatreno oružje, njihove uniforme su tamnoplave, a deo svakodnevne odeće su i kape i posebne svetloplave košulje. Dok su na dužnosti nose i posebnu značku službe, istaknutu na vidnom mestu. Njihovi pomoćnici, takozvani nadzornici, imaju tamnosiva odela i pomažu kolegama starijim po nadležnosti u poslovima kontrole parkiranja, deponovanja smeća, snabdevanja vodom, reda oko pijaca. Kazne koje Crnogorci plaćaju za nepoštovanje naloga i rešenja komunalnih policajaca su paprene. Za kršenje propisa plaćaju minimalno desetostruki iznos najmanje plate u ovoj državi.

U Zagrebu ove službe postoje već nekoliko godina, a odnedavno pomažu im i posebni izvidničari koji su, takođe, na platnom spisku gradske skupštine. Glavni grad Hrvatske inače važi za jedan od najčistijih evropskih metropola, a da bi bio još uređeniji ovi ljudi, po nalogu gradonačelnika, pomažu policajcima tako što dežuraju u parkovima i prijavljuju one koji bacaju otpatke, parkiraju se gde stignu ili ne čiste za svojim kućnim ljubimcima.

[objavljeno: 14/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.