Stari kompjuteri nisu za smeće

Izvor: Press, 27.Jan.2011, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari kompjuteri nisu za smeće

Većina sugrađana nije dovoljno upoznata sa pravilnim odlaganjem dotrajalih aparata, pa umesto u namenskim kontejnerima, elektronsko smeće završava u kamionima "Gradske čistoće" i na deponijama Dok u evropskim metropolama sistem reciklaže elektronskog otpada uspešno funkcioniše već godinama, prestonica Srbije se i na ovom polju nalazi u fazi tranzicije i kaska za standardima. Mali broj kontejnera namenjenih odlaganju e-otpada, kao i nedovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << razvijena svest građana, za posledicu imaju da jedina fabrika u gradu koja se bavi reciklažom elektronskih uređaja radi sa svega 10% kapaciteta.Najveći "neprijatelji" funkcionisanja sistema reciklaže e-otpada, čini se, jesu sami Beograđani. Naime, prosečan građanin nije dovoljno upoznat sa pravilnim odlaganjem dotrajalih električnih i elektronskih aparata, pa umesto u namenskim kontejnerima, elektronsko smeće završava u kamionima "Gradske čistoće".
Samo jedna fabrika reciklira
Takođe, i ovo javno preduzeće "kumuje" problemu, jer umesto da e-otpad, prema propisima, prodaje nadležnoj fabrici, ona ga odvozi na deponije gde završava kao plen sakupljača sekundarnih sirovina, koji ovaj otpad, potom, prodaju na crno.
Jedina fabrika u Beogradu koja se trenutno bavi reciklažom e-otpada je "S. E. trejd" iz Vinče. Ova kompanija poseduje kapacitet da obradi godišnje 15.000 tona smeća, ali ne koristi ni deset procenata svog potencijala.
- Odlaganje e-otpada je relativno novo u Srbiji, pa samim tim i u Beogradu. Na zapadu se ljudi već 20 godina bave ovim poslom i dobro zarađuju. Zakon je propisao velike kazne za građane i firme koji svoje elektronsko smeće odlažu na nenamenskim mestima, ali kod nas se to ne poštuje, tek treba da zaživi. Mi imamo kapacitet da obradimo 15.000 tona e-otpada godišnje, ali smo tokom prošle godine preradili svega 1.700 tona. Iako imamo ugovor sa "Gradskom čistoćom", a ona je i zakonski obavezna da nam donosi "e-otpad", ona to nikada ne čini - kaže Nebojša Vraneš, direktor ovog preduzeća.
Visoke kazne
Da sve ne bude toliko crno, jedan manji broj preduzeća, kao i poneki savesni građanin, svoj e-otpad uredno donosi u fabriku u Vinči, zbog velikih kazni koje su propisane za nepropisno odlaganje.
- Preduzeća su od prošle godine u obavezi da šalju svoj e-otpad na reciklažu. Takođe, obično vikendom, zatičemo ispred naše firme pune kontejnere električnih i elektronskih aparata koje ostavljaju građani. Najgore od svega je što postoji relativno mali broj kontejnera za odlaganje e-otpada, a naša fabrika je daleko - objašnjava Vraneš.
Inače, u Beogradu ne postoji mnogo preduzeća koja se bave, kako reciklažom, tako i sakupljanjem e-otpada. Pored jedine fabrike za e-reciklažu u Vinči, postoje samo još tri registrovane firme koje se bave prikupljanjem elektronskog i električnog otpada. Najviše otpada se prikuplja kroz organizovane akcije raznih nevladinih organizacija.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.