Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari Dubljanske već 10 godina bez svojih kuća

Proteklih nedelja srpsku javnost potreslo je nekoliko priča o nesrećama na gradilištima - obrušen potporni zid na Koridoru 10, obrušena terasa u centru Niša, tragedija na beogradskom gradilištu kad je zid zatrpao radnika.

Muke su zadesile i stanare iz kuća koje su se obrušile u Dositejevoj ulici u Novom Sadu, nakon što je investitotor na susednom placu iskopao temelje buduće zgrade. Ta situacija veoma podseća na gotovo zaboravljeni slučaj iz Dubljanske ulice u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Izvor: N1

Dubljanska 35 u Beorgadu. Oktobar 2008. Nesavestan rad preduzeća OPTOS pri kopanju temelja buduće zgrade pretvorio se u agoniju četiri porodice, kada su im se kuće urušile u rupu iskopanu za temelje.

Danas, deset godina kasnije, u toku su građevinski radovi na susednom placu, a Dubljanska 35 zarasta je u korov.

Vladimir Lazić, sa mesta na kome mu se nekada nalazila soba, seća se noći kada je u poslednjem trenutku spasio stariju komšinicu.

"Taj dan je nekako krenulo sve da se rešava brzo, po pukotinama po zidovima koje smo videli smo bili ubeđeni da će nešto da se desi. Ali niko nije mogao da veruje kako, jer to je bukvalno bilo urušavanje kao da je neko minirao sve", kazao je Lazić.

Zbog urušavanja kuća investitor izgradnje Nedeljko Prelić osuđen je 2013. godine na tri godine zatvora i trenutno služi kaznu, kao i na zabranu rada u građevinarstvu na tri godine.

Nadzornik radova Miroljub Đorđević osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Optužbe za nepropisnu gradnju su zastarele, dok je postupak za naknadu štete pokrenut 2010. godine, ali mu se i dalje ne nazire kraj.

"Mi imamo četiri veštačenja u kojima je utvrdđna odgovornost, ne samo investitora, već i grada, ali i pored postojećih veštačenja, mi ne možemo da okončamo postupak. Pa ako me pitate zašto traje toliko dugo, verujte mi da ne znam", kaže Nivec Čulić.

Antonijević: Nema opravdanja

Ne znaju ni u Jukomu, koji zastupa četiri oštećene porodice. Kažu da je po tužbi za naknadu štete održano svega devet ročišta.

"Zaista nam nije jasno. Ako pogledate odluke apelacije suda koji je govorio o razlozima zbog čega je odbio našu žalbu na suđenje u razumnom roku, tamo se navode štrajk advokata i težina samog slučaja, međutim, bilo kakav izgovor u nečemo što traje toliko dugo, devet godina skoro pred našim sudovima, zaista ne može da se nađe opravdanje", izjavio je Milan Antonijević iz Jukoma.

Zbog dugog trajanja suđenja, četiri porodice pokreću i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Stanari iz Dubljanske kažu da su ih i grad i država ostavili na ulici. Obećanja tadašnje vlasti koja su tada dobijali ostala su neispunjena. Zbog toga su sami morali da se snađu za smeštaj, ali i za nameštaj, odeću i druge lične stvari koje su ostale zatrpane. Uprkos tome što su ih nadležni ostavili na cedilu i što 10 godina ne mogu da dobiju naknadu štete, i dalje su optimisti.

Imaju savet i za Novosađane iz Dositejeve 11, koji su nedavno, na sličan način, ostali bez krova nad glavom.

"Sve se na kraju svodi na privatne finansije i koliko možete da gurate tu priču iz svog džepa, jer naravno da će svi da vam zatvaraju vrata i da okreću glave", kaže Vladimir Lazić.

"Jao, da se naoružaju strpljenjem, ali da ne odustaju, jer drugog puta u ovoj zemlji nemaju", dodala je Nives Čulić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Gradilište u Dubljanskoj zaraslo u korov, stanari i dalje bez kuća

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018

Proteklih nedelja srpsku javnost potreslo je nekoliko priča o nesrećama na gradilištima - obrušen potporni zid na Koridoru 10, obrušena terasa u centru Niša, tragedija na beogradskom gradilištu kad je zid zatrpao radnika. Ta situacija veoma podseća na gotovo zaboravljeni slučaj iz Dubljanske...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.