Stanari Bloka 32 ponovo protestovali protiv izgradnje trafoa

Izvor: 24sata, 18.Okt.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari Bloka 32 ponovo protestovali protiv izgradnje trafoa

Osamdesetak građana iz Bloka 32 danas su po peti put protestovali u svom naselju sa zahtevom da se odustane od izgradnje visokonaponske trafostanice u bloku.

Na svoj problem pokušali su da skrenu pažnju bukom, pa su poneli šerpe, lonce, pištaljke i zvečke.

- Ne želimo da nam neko 16 metara od prozora izgradi objekat industrijske namene. Ovo nije politički skup, naš motiv je zdravlje naše dece. Ministarstvo građevina je reklo da su izgubili naše dopise. Vrte >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << nas u krug – kazao je Vladimir Petričević i dodao da su se komšije i formalno okupile u Udruženje građana Bloka 32.

Deca su kredama ispisivala poruke na ogradi gradilišta.

- Kabal će biti na mestu gde ja svaki dan prolazim kada idem u školu – kazala je dvanaestogodišnja Marina držeći kredu i trubu u ruci.

Olivera Stanojlović stanarka Bloka 32 i profesorka Medicinskog fakulteta upozorila je na opasnosti koje donosi blizina trafostanice i istakla da to nije samo zračenje.

- Imaćemo buku, gasove. Ako nam Bog da sreću da za 20 godina budemo živi pokazivaćemo jedni drugima dijagnoze. Ovo je nagazna mina – kazala je ona.

Nakon sat vremena građani su se prošetali oko objekta, a najavili su još okupljanja.

Protest u Bloku 32 | Foto: D. Goll

Strah od štetnog dejstva elektromagnetnih talasa stanari potkrepljuju istraživanjima stručnjaka i evropskim pravilnicima o izgradnji elektroenergetskih objekata. Oni se posebno brinu za svoje mališane, kojih u zgradi preko puta budućeg trafoa ima 160.

U istoj zgradi nalazi se i vrtić sa oko stotinu dece, a u naselju se gradi još jedna velika zgrada.

Kako kažu, mnogi su u kreditima i nemaju gde, a pitaju se ko bi uopšte želeo da kupi njihove stanove.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.