Šta ne treba raditi u Zoo vrtu: Ne hranite životinje, ne lupajte u ograde

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ne treba raditi u Zoo vrtu: Ne hranite životinje, ne lupajte u ograde

Po dolasku u Zoološki vrt većina posetilaca kupuje grickalice, kojima potom "nagrađuje" najzanimljivije životinje. Međutim, malo njih razmišlja o tome da li je to dozvoljeno i koja sve pravila postoje u Zoološkom vrtu.

- Životinje u Zoo vrtu dolaze iz specifičnih sredina i dobijaju hranu koja je prilagođena njihovim potrebama. Niko od njih u svom prirodnom okruženju ne jede grickalice, te je hranjenje životinja od strane posetilaca zabranjeno - kaže direktor "Vrta dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nade" Srboljub Aleksić.

Na listi Kućnog reda, dostupnoj na zvaničnom sajtu ove institucije, navode se i ostale radnje koje treba izbegavati. Prilaženje i dodirivanje životinja, udaranje u staklo kako bi se privukla njihova pažnja, ubacivanje predmeta u prostor u kome se nalaze životinje, neprimereni su postupci posetilaca koji se dešavaju svakog dana.

- Koliko god životinje u Zoološkom vrtu delovale bezopasno, ne treba insisistirati na kontaktu sa njima - kaže Aleksić.

Struja ošamutila dete u Zoo vrtu

Takođe, treba obratiti pažnju na znakove istaknute kod pojedinih kaveza, poput onog koji ukazuje na struju.

- Sa unutrašnje strane ograde kod kaveza divljih mačaka postoje žice sa strujom, koje služe da bi se životinje odvikle da prilaze ogradi - upozorava Aleksić.

Sva pravila postoje radi bezbednosti životinja i posetilaca, pa prilikom sledeće posete vreme namenjeno kupovini grickalica za životinje zamenite čitanjem Kućnog reda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.