Šta će psi u školskom dvorištu

Izvor: Blic, 05.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će psi u školskom dvorištu

Iz straha od pasa kojih u blizini Osnovne škole „Despot Stefan Lazarević" ima desetak, roditelji svakog dana decu dovode na časove. Nezadovoljstvo je kulminiralo kada je kuče u školskom dvorištu ugrizlo učenika prvog razreda. Ipak, bez obzira na brojne molbe upućene gradskim vlastima da reše problem, ni posle dva meseca ništa nije urađeno.

- Stvarno imamo dosta problema sa psima lutalicama. Veliki čopor je u blizini škole i pošto dvorište nije potpuno ograđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulaze unutra. Pre nešto manje od dva meseca, za vreme velikog odmora jedan od tih kučića ujeo je učenika prvog razreda. Sada imamo problem sa ženkom koja se oštenila u dvorištu, pa je bila vrlo agresivna. Situacija je pogoršana jer je neko odneo štenad, pa ona danima laje i deca se jednostavno plaše da izađu napolje - priča Sonja Stamenović, direktor Osnovne škole „Despot Stefan Lazarević".

Roditelji su ranije ukazivali da psi lutalice mogu napasti učenike i da su njihova deca ugrožena, međutim niko od nadležnih nije reagovao. Kada je sedmogodišnji đak povređen jer ga je na odmoru napao i ugrizao pas, mame i tate su se organizovali i sakupili 1.600 potpisa tražeći da Grad hitno reši problem.

- Psi ometaju decu u dolasku do škole, pa su roditelji primorani da ih dovode i uvode u školu. Svaki dan dolaze da mi se žale da zbog toga kasne na posao. Časovi fizičkog ne mogu kao nekada da se odvijaju u školskom dvorištu. Kad pozovemo Veterinarsku stanicu, oni kažu da su upoznati sa problemom, ali da ti psi imaju vlasnike koji odu po njih i ponovo ih puste na ulicu. Više puta sam zvala Sekretarijat za zaštitu životne sredine, ali ništa nisu preduzeli. Došli smo do toga da moramo da zovemo policiju kad god se u dvorištu pojavi agresivan pas - kaže Sonja Stamenović.

S druge strane, u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine odbacuju sve optužbe ističući da su oni tražili sastanak sa direktorom škole.

- Mi smo dobili dopis iz škole i odmah smo kontaktirali Veterinarsku stanicu koja po ugovoru za nas obavlja šinterske poslove i sterilizaciju.Oni su dva puta nenajavljeno izašli na teren i nisu ništa našli. Pošto su izjave kontradiktorne zakazali smo sastanak sa direktorkom, koji je prvo ona otkazala, a drugi termin smo otkazali mi - ističe Vesna Josić, zemenik sekretara za zaštitu životne sredine. J. ILIĆ

O problemu na Savetu roditelja

Problem sa psima lutalicama koji se nalaze oko škole „Despot Stefan Lazarević" i u školskom dvorištu jedina je tema sastanka Saveta roditelja koji će se održati danas u 18.30 časova. Sastanku će prisustvovati i predstavnici opštine Zvezdara, koja se povodom ovog problema obratila Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.