Srpski „kriptonit“

Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski „kriptonit“

Zahvaljujući poklonu dr Krisa Stenlija, stručnjaka Prirodnjačkog muzeja u Londonu, Beograđani od juče mogu da vide mineral jadarit, koji po hemijskom sastavu podseća na „kriptonit", izmišljeni mineral iz stripa o Supermenu. Ovaj redak eksponat u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu biće izložen samo do 16. maja.

- Pauzu između predavanja sam rešila da iskoristim za šetnju Kalemegdanom. Pažnju mi je privukao plakat sa Supermenom, pa sam ušla da vidim šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se dešava. Lepo je što i mi možemo da vidimo mineral koji je najčešće vezivan za Supermena - ispričala nam je Vesna Todorović, student Fakulteta likovnih umetnosti, koja se sa pedesetak Beograđana juče tiskala pred ulazom u galeriju, u želji da među prvima vidi ovaj redak eksponat.

Jadarit je odnedavno deo bogate minerološke zbirke Prirodnjačkog muzeja, a dobijen je od dr Krisa Stenlija, stručnjaka Prirodnjačkog muzeja u Londonu. Zahvaljujući njemu, Prirodnjački muzej u Beogradu postao je jedna od četiri svetski poznate institucije koje poseduju holotip „srpskog kriptonita".

- Primerak koji se čuva u Prirodnjačkom muzeju jedan je od retkih. Po sastavu je litijum-natrijum-borosilikat sa vodom, srednje je tvrdoće, a pod ultraljubičastim svetlom pokazuje slabo ružičasto - narandžastu fluorescenciju. Od „kriptonita", minerala iz filmova o Supermenu, razlikuje se samo po odsustvu fluora i po boji. „Kriptonit" je zelen, a jadarit beo - ispričala je Tanja Milić, kustos-petorlog Prirodnjačkog muzeja, dok su se brojni znatiželjnici tiskali ispred izloženog minerala.Jadarit će do 16. maja biti izložen u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu 5. Radno vreme je od 10 do 21 sat, osim ponedeljkom, kad je galerija zatvorena. Ulaznica staje 50 dinara, deca mlađa od sedam godina je ne plaćaju, a u četvrtak je ulaz besplatan za sve posetioce.

Potiče iz Srbije

Jadarit potiče iz oblasti Jadar, odnosno doline reke Jadar u zapadnoj Srbiji kod Loznice gde je prvi put otkriven. Internacionalna minerološka asocijacija naučno ga je priznala 2006. godine. Mogućnost korišćenja jadarita tek treba da se utvrdi, a za sada se pretpostavlja da bi primenu mogao da ima u nuklearnoj industriji i farmakologiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.