Srpska prestonica – centar Evrope

Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska prestonica – centar Evrope

Beograd u vreme „Evrosonga” otvara vrata stranim turistima: predviđeni obilasci znamenitih lokacija, krstarenja rekama, razne atrakcije i luda zabava

U okviru priprema za „Evrosong” juče je predstavljen program razgledanja srpske prestonice za strane turiste sa najvažnijim lokacijama i objektima koje bi trebalo obići. Izrađena je i specijalna džepna mapa, kao i brojne brošure koje će gostima olakšati kretanje kroz grad, u kome će se u toku maja za goste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Evrope održati i brojne prateće manifestacije.

– Organizovali smo nekoliko različitih tura, u koje je uključeno razgledanje najvažnijih znamenitosti u okviru gradskog jezgra, ali i periferije. Turisti će moći da vide Trg Republike, Knez Mihailovu ulicu, Sabornu crkvu i Patrijaršijski dvor, najzanimljivije objekte na Kalemegdanskoj tvrđavi, Botaničku baštu, Hram Svetog Save, numizmatičku izložbu u Narodnoj banci Srbije. Planirane su i posete kraljevskim dvorovima dinastije Karađorđević na Dedinju, arheološkom nalazištu u Vinči, kao i krstarenja Savom i Dunavom – najavljuju iz Turističke organizacije Beograda koja je juče predstavila program.

Prezentovano je i specijalno izdanje vodiča kroz Beograd sa svim važnim telefonima, mapom gradskog jezgra i kalendarom najpopularnijih manifestacija koje se održavaju u prestonici koji će se naći i u svim avionima, čije će odredište biti aerodrom „Nikola Tesla”.

U TOB-u podsećaju da će u narednom periodu i broj informativnih centara zbog posete stranih turista biti uvećan. Do sada su u gradu postojala četiri ovakva centra, ali će od danas do 25. maja na Trgu Republike svakog dana od 10 do 21 čas biti postavljen stari „Ševroletov kamion” iz 1929. godine, gde će turisti moći da dobiju sva obaveštenja. Još jedan info centar naći će se u „Kući legata”, u Knez Mihailovoj ulici, ali, prema najavama iz TOB, to se neće dogoditi pre 20. maja.

Novi izgled trebalo bi da dobiju još dve lokacije koje u Beogradu privlače veliki broj turista. Reč je o prolazu „Bezistan” koji će prema najavama predstavnika Gradskog veća biti preuređen do kraja godine, kao i „Skadarliji”, popularnoj boemskoj četvrti koju svake godine poseti nekoliko hiljada gostiju iz stranih zemalja.

– Za „Bezistan” smo izradili četiri rešenja koja obuhvataju uvođenje novog uličnog mobilijara (osvetljenje, klupe, zelene površine i drugo) i renoviranje dva kioska u kojima se sada prodaju suveniri i druga roba – objašnjavaju članovi „Papsa”, čije bi projekte trebalo da realizuju Gradsko veće i opština Stari grad.

Prema rečima predstavnika TOB, u planu je da se u Skadarskoj ulici „osveži” kaldrma, fasade i ulični mobilijar, kao i da se simboli boemske četvrti nađu u svakom restoranu. Neophodna je i adaptacija Kuće Đure Jakšića, kao i pivnice „Skadarlija” preko puta Bajlonijeve pijace.

– Trebalo bi preurediti i sve prilaze Skadarskoj ulici, koji su takođe oronuli. Reparacija boemske četvrti je za naše uslove prilično skup projekat, tako da još ne možemo da odredimo tačan rok izvođenja radova – tvrde u TOB.

Nikola Belić

[objavljeno: 10/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.