Srbi i Kinezi,braća po znanju

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Kinezi,braća po znanju

Predstavnike škole „Vei Guo” iz Pekinga juče je ugostila beogradska Filološka gimnazija

Četiri predstavnika škole „Vei Guo” iz Pekinga juče je ugostila beogradska Filološka gimnazija, povodom poboljšanja saradnje i bratskih odnosa među ovim obrazovnim ustanovama. Kao simbol dobrodošlice održan je vanredni čas kineskog jezika na kome su se u gimnazijskim klupama, pored učenika, našli gosti iz Kine. Novu lekciju predavao je jedan od đaka trećeg razreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a u tome mu je, sudeći po osmehu, zadovoljno pomagala i gošća Guo, profesorka kineskog u pekinškoj školi.

Pre ovogodišnje Olimpijade delegacija Filološke gimnazije bila je osam dana u Pekingu gde se, u okviru programa „Srcem srcu” koji je osmislila kineska vlada, pobratimila sa tamošnjom školom „Vei Guo”. Prestonička gimnazija stranih jezika i pekinška srednja škola izabrane su da ojačaju prijateljstvo Srbije i Kine. Od tada su ove kuće znanja u svakodnevnom kontaktu, najčešće elektronskim putem, a kao kruna njihove saradnje najavljena je razmena učenika.

– Kineska ambasada u Beogradu veliki je prijatelj naše kuće, a posebno otkako su ovdašnji i kineski srednjoškolci braća po znanju. Zahvaljujući donacijama ove azijske zemlje svi učenici i profesorke kineskog jezika dobili su po jedan uređaj koji povlačenjem preko ideograma pretvara sliku u zvuk, pa sada đaci lakše savladavaju čitanje i pravilan izgovor. Osim toga, delima kineskih autora obogaćen je bibliotečki fond. Gimnazijalci postižu bolje rezultate i možda će baš ova generacija nastaviti školovanje u Pekingu – rekao je Duško Babić, direktor Filološke gimnazije.

Članovi pekinške delegacije kažu da je dolazak u Srbiju za njih istovremeno prvo putovanje izvan granica Kine. U toku saradnje sa beogradskom gimnazijom, kako kaže Bao, direktor srednje škole „Vei Guo”, profesori upoređuju iskustva u metodici nastave i uče jedni od drugih.

– U zemlji iz koje dolazim, osnovna škola traje šest godina. Kada je završe, đaci upisuju nižu, a zatim višu srednju školu, koje su trogodišnje. Međutim, nastavni predmeti ovde i tamo su gotovo isti. Deci koja ovde uče kineski mnogo će značiti da čuju izvorni govor, a savladavajući jezik upoznaju i kulturu jednog azijskog naroda – kaže Bao.

Tanja Šuković i Selena Pjević, profesorke kineskog u Filološkoj gimnaziji, bile su zadužene da osmisle plan za uzvraćanje gostoprimstva kolegama iz pekinške škole. Zajedno sa predstavnicima prestoničke gimnazije danas će gosti iz Kine posetiti Sremske Karlovce i tamošnju gimnaziju, posle čega će obići i fruškogorske manastire. Centralna priredba dobrodošlice zakazana je za sutra u 10 sati u biblioteci Filološke gimnazije. Za posetioce je organizovano i turističko razgledanje Beograda a u nedelju 9. novembra biće svečano ispraćeni.

M. S.

[objavljeno: 06/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.