Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportski izazov Jerusalimu

Kao i većina gradova u svetu, Beograd je juče obeležio međunarodni "Dan sportskog izazova", a rekreativno-sportske aktivnosti organizovane su u 17 prestoničkih opština. Prema pravilu, svi svetski gradovi dobili su partnere sa kojima se takmiče, a žrebom je odlučeno da rival srpske prestonice ove godine bude Jerusalim.
Centralna manifestacija na kojoj je nastupilo oko 2.000 učesnika održana je u SRC "Košutnjak". Mališani, ali i stariji sugrađani odmerili su snage u nadvlačenju konopca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i veranju uz konopac, preskakanju vijače, spretnosti na poligonu, trčanju, pikadu, orijentiringu, vožnji bicikla. Takmičili su se u fudbalu, basketu, odbojci, ali i sportovima koji se na ovim prostorima ređe igraju, kao što su balote i karling, odnosno boćanje na ledu. Organizovano je i tradicionalno nadmetanje u narodnom višeboju, ali i u prvoj pomoći. Na glavnoj bini priređeni su prikazi plesa, aerobika, fitnesa, džez baleta, a sugrađani su sve to spremno dočekali i vežbali sa sportistima.

– Suština manifestacije je međusobno upoređivanje gradova sveta prema broju građana koji su učestvovali u odnosu na ukupan broj stanovnika. Osim u prestonici, "Dan sportskog izazova" organizovan je u još nekim gradovima u zemlji – objasnila je Saša Nešić, stručni saradnik beogradske asocijacije "Sport za sve", koja je organizator manifestacije.

Takmičare su bodrili i volonteri Evropskog olimpijskog festivala mladih. Osim gradskih i republičkih čelnika asocijacije "Sport za sve" i gradskog Sekretarijata za sport i omladinu, rekreativce je pozdravio i Jair Fromer, predstavnik izraelske ambasade. Petar Stakić, iz "Sporta za sve", najavio je da će predstavnici Jerusalima i Tel Aviva uskoro posetiti Beograd, kao i da će im poseta biti uzvraćena.

– Nastojaćemo da održimo saradnju dva grada, napaćena u prošlosti, koji, prema procenama stručnjaka, predstavljaju gradove budućnosti – naglasio je Stakić.

Najveća beogradska sportsko-rekreativna manifestacija istovremeno je organizovana i u mnogim školama, vrtićima, preduzećima. Pripadnici Gerontološkog centra Beograd organizovali su takmičenja u penzionerskim domovima i klubovima, a njihovo glavno takmičenje održano je u Pionirskom gradu, gde su se okupili i aktivisti humanitarne organizacije "Hleb života". Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Skupštine grada, u saradnji sa Zavodom za sport Srbije, sekretarijatima za sport i omladinu, obrazovanje, dečju i socijalnu zaštitu, Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, opštinskim organizacijama i sportskim klubovima.

D. Jokić

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.