Spomenici u Beogradu znamenitim ljudima kao znak zahvalnosti

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenici u Beogradu znamenitim ljudima kao znak zahvalnosti

Odlukom Skupštine grada, u Beogradu će biti podignuti spomenici Jerneju Kopitaru i Vasku Popi, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović ocenila je da se na ovaj način odaju počast i zahvalnost ljudima koji su pomogli da Beograd danas bude metropola kakva jeste.

Skadarska ulica dobija nove sadnice, umesto starih i nebezbednih

Ona je precizirala da će se spomenik Jerneju Kopitaru nalaziti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na ulgu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a da se podiže na osnovu međunarodnog reciprociteta budući da je u Ljubljani postavljen spomenik Vuku Karadžiću. Ovaj spomenik je poklon grada Ljubljane.

Naš veliki pesnik Vasko Popa dobiće spomenik u Tašmajdanskom parku, koji se podiže sredstvima Udruženja književnika Srbije, a na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Ona je podsetila da je Vasko Popa bio jedan od najistaknutijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i jedan od sto najznamenitijih Srba.

Gradonačelnik grada je ovom prilikom rekao kako su pesme ovog autora vezane za simbole grada, kao i da je Beograd davno trebalo da ima obeležje njemu u čast.

Siniša Mali i ambasador Francuske razgovarali i o beogradskom metrou

"Zajednička ideja Udruženja književnika Srbije i mene jeste da se spomenik nađe u Tašmajdanskom parku, blizu restorana „Šansa” gde je Vasko Popa voleo da sedi, dok je živeo u Bulevaru revolucije. Verujem da će Grad Beograd naći način da se oduži pesnicima, piscima, sportistima i svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos razvoju kulture našeg naroda"– rekao je Vesić, naglašavajući da će spomenik biti specifičan, ne klasična spomenička figura.

Rok muzičar Milan Mladenović ubuduće će imati spomen-obeležje na istoimenom platou isped Doma omladine Beograda, čime će se kompletirati čitav ovaj rekonstruisani prostor. Ovaj spomenik takođe neće biti klasičan već moderan, jer će predstavljati simbol jedne epohe.

Andrea Radulović je ocenila da je Mladenović nesumnjivo jedan od najznačajnijih autora i izvođača naše rok scene svih vremena.

Beogradski noćni market 12. oktobra na Kalenić pijaci

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o obrazovanju odbora za podizanje ovih spomenika.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.