Som i bela riba sve gladniji

Izvor: Press, 30.Jul.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Som i bela riba sve gladniji

Premda kasni gotovo dva meseca, puna letnja sezona konačno je počela i na beogradskim terenima. Varaličari su na Dunavu najuspešnije lovili sitnog bucova, koji se zaletao na male glavinjare, voblere i pilkere. Blizu obale ove mamce su napadali sitni bandari i štukice, mada je povremeno bilo i ulova primeraka u meri
Dubinkaši koji iz čamaca pecaju u blizini Pančevačkog mosta sporadično su dobijali soma do pet kilograma. Na rovca i durdubaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se dnevno može uhvatiti nekoliko primeraka, koji su u proseku znatno manji nego prošlog leta.
Sitna riba na kanalima
Plovkaroši su na Dunavu odlično prolazili u pecanju bele ribe, naročito protfiša. Bela riba je aktivna i na Savi, gde se najbolje lovi na fider, dok su varaličari morali da se zadovolje ponekim smuđarkom i štukicom oko mere. Dešavanja na kanalima u zaleđu Novog Beograda i Pančevačkom ritu su u znaku ulova sitnije bele ribe i pokoje štukice, ali se zato na većini komercijalnih revira uspešno pecaju šaran i babuška.
Premda je vodostaj opao, nivo Tamiša je i dalje iznad uobičajenog letnjeg proseka, obale su blatnjave, a komarci neverovatno brojni, pa na toj reci nije bilo značajnijih dešavanja.
Tisa kod Titela je opala, ali je još brza i u donjem toku nema ozbiljnih ulova, kaže Slađan Milenković, i dodaje da najuporniji dubinkaši uspevaju da uhvate poneko šaranče i soma oko mere.
Kapitalac u Smederevu
Sem smuđa, na Dunavu kod Smedereva se javljao i som - naš izveštač Ivan Milovanović je u četvrtak uhvatio kapitalca od trideset kilograma! I na kostolačkim terenima je bilo smuđa, a kod Kličevca se najbolje pecala babuška. Bela riba i šaran se love na Toploj Mlavi kod TE „Drmno". Na Gružanskom jezeru ima sve više ribolovaca koji pecaju belu ribu, mada se ponegde javlja i krupan „brka".
Na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva varaličari redovno dobijaju soma. Javlja se i bucov, a plovkaroši pecaju nosaru i skobalja. Na Ibru se love sitnija mrena, skobalj i klen, izveštava Dragan Zdravković. Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija" javlja da se skobalj na Drini dobija ujutru, a u lovu plotice najbolje je prolazio Goran Radović Gica. Beogradski ribolovac Aca Stojanović je kod Crvice uhvatio bucova od čak pet kilograma!

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.