Izvor: Politika, 16.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjene direktorke domova zdravlja na Zvezdari i Paliluli

Čelnice ovih ustanova smenjene zbog navodnih malverzacija odnosno kršenja Zakona o javnim nabavkama

Odbornici Skupštine Beograda juče su na sednici gradskog parlamenta, po skraćenom postupku, razrešili dužnosti direktorke domova zdravlja na Paliluli i Zvezdari i na njihovo mesto postavili vršioce dužnosti na period od šest meseci.

Čelnice ovih zdravstvenih ustanova smenjene su zbog navodnih malverzacija u poslovanju i kršenja Zakona o javnim nabavkama, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do ispitivanja zakonitosti njihovog rada došlo se na zahtev dr Dragane Jovanović, gradskog sekretara za zdravstvo, koja je njih dve, kao i direktore tri kliničko-bolnička centra „Zvezdara”, „Zemun” i „Bežanijska kosa”, optužila za finansijske zloupotrebe.

Na sednici je prihvaćeno i povlačenje sa funkcije dr Vladana Šubarevića, dosadašnjeg člana Gradskog veća zaduženog za zdravstvo.

Novi vršilac dužnosti DZ na Zvezdari biće dr Leposava Bunjak, specijalista opšte medicine, koja je dosad radila kao pomoćnik direktorke ove zdravstvene ustanove, a na mestu v. d. direktora DZ na Paliluli postavljen je dr Srboljub Raspopović, dosadašnji šef Odeljenja sudske medicine u ovom domu zdravlja.

Dr Jasminka Jelić, sada već bivša direktorka DZ „Dr Milutin Ivković” sa Palilule, u dopisu gradskoj upravi naglasila je da ostavku podnosi radi očuvanja ličnog i profesionalnog integriteta, kao i sprečavanja nanošenja dalje štete zdravstvenoj ustanovi na čijem je bila čelu.

„Na ovu funkciju imenovana sam 13. juna 2007. godine. Zadovoljstvo mi je da iza mene ostaje najbolji dom zdravlja u Srbiji, koji je veoma uspešno prošao proces akreditacije”, istakla je dr Jelić u saopštenju.

Ona je u pismu gradonačelniku, koje je poslato 8. decembra, istakla da kao član Demokratske stranke oseća obavezu da ukaže na to da svoje članstvo nikada nije koristila kao privilegiju, već da je to za nju uvek bila dodatna profesionalna i stručna odgovornost, motivisanost za kvalitetan rad, a i stalan izazov za nove uspehe.

„Dajem ostavku na mesto direktora DZ, ali ne iz osećaja krivice, već pravdajući poverenje koje mi je stranka ukazala. Nadam se da će se time zaustaviti medijski linč na moje ime, rad DZ, a i samu DS. I mnogo manjim poznavaocima naših političkih prilika sve je kristalno jasno – da DZ koji vodim nije ovako uspešan i eminentan, ne bi sigurno bio predmet političke trgovine”, dodala je Jelićeva.

U Domu zdravlja „Zvezdara” i dalje tvrde da su, sprovodeći nabavku opreme i aparata za ogranak ustanove u naselju Mirijevo, u potpunosti postupali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Dr Branka Grujić, koja je juče smenjena sa mesta direktora, kaže da su u sastavu komisije koja je odlučivala o izboru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu opreme i aparata učestvovali i predstavnici Sekretarijata za zdravstvo i javnog pravobranilaštva grada Beograda.

– Za nabavku nameštaja Sekretarijat za zdravstvo odredio je 82.600.000 dinara, a izabrana je ponuda od 47.700.000 dinara. Za nabavku stomatološke opreme sekretarijat je odredio 17.700.000 dinara, a izabrana je ponuda od 8.466.944 dinara. Inspekcija Ministarstva finansija nije utvrdila da je u našoj ustanovi bilo nenamenskog trošenja novca – objašnjava dr Branka Grujić.

Grujićeva za „Politiku” navodi da je u toku podnošenje krivične prijave za klevetu protiv dr Dragane Jovanović, ali i da će se žaliti sudu zbog toga što proces smenjivanja nije urađen po zakonu.

– Nije zakonita smena po kratkom postupku. Kao direktor sam postavljena putem konkursa i samo tražim da se poštuju propisi. Ukoliko sud utvrdi da smena nije urađena onako kako treba, mogu da se vratim na radno mesto – dodala je naša sagovornica.

-----------------------------------------------------------

Nema dokaza da je prekršen zakon u tri bolnice

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, istakao je juče da za direktore tri kliničko-bolnička centra „Zvezdara”, „Zemun” i „Bežanijska kosa”, formalno nema dokaza da je prekršen zakon. Međutim, napomenuo je on, formirana je komisija kako bi se ispitala savesnost i opravdanost trošenja sredstava za nabavljanje opreme u tim ustanovama.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.