Šlep udario u most

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šlep udario u most

Deo konvoja od osam šlepova broda "Merkur 203" udario u jedan od nosećih stubova Pančevačkog mosta! Ozbiljnijih oštećenja na mostu nema, ali moguće je da Dunavu preti zagađenje jer su šlepovi bili natovareni đubrivom Deo konvoja od osam šlepova rumunskog broda "Merkur 203" udario je u noći između utorka i srede u Pančevački most i pri tom oštetio jedan od nosećih stubova! Nadležni iz Saobraćajnog instituta CIP odmah su pregledali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << most i utvrdili da nema ozbiljnijih oštećenja, ali moguće je da Dunavu preti zagađenje jer je potonuli šlep bio natovaren đubrivom!Iako je otpalo nekoliko betonskih blokova, bezbednost i saobraćaj na mostu nisu bili ugroženi ni u jednom trenutku. Vodoprivredna inspekcija generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavila je vanrednu kontrolu Dunava i sprečila moguće širenje zagađenja, dok će novi uzorak vode uzeti danas.
Posao za ronioce
Republički hidrometeorološki zavod takođe je uzeo uzorke vode i to 50 metara uzvodno i nizvodno u zoni potopljenog šlepa, a rezultati će biti poznati danas.
Kako smo saznali, vlasnik broda će obezbediti ronioce koji će izvaditi tovar iz vode. Prema prvim informacijama, teret nije oštećen pa đubrivo još nije dospelo u vodu.
Sonja Simić, inspektor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže za Press da se nezgoda desila nekoliko minuta iza ponoći.
- Šlep koji je bio deo konvoja broda "Merkur 203", u vlasništvu rumunskog državljanina, udario je pod naletom jakog vetra u stubove nosače Pančevačkog mosta. Kapetan konvoja ipak je uspeo nekako da doplovi do obale, gde je 90 odsto jednog šlepa potonulo - prepričava inspektorka.
Šef Lučke kapetanije Branislav Milašić naveo je da u ovakvim situacijama deo krivice snosi zapovednik broda.
- U postupku će biti utvrđeno koja vrsta krivice je u pitanju. Brod je bio u tranzitnoj plovidbi. Bitno je napomenuti da plovilo nije bukvalno udarilo u most, već se samo naslonilo. Na šlepu koji je potonuo nalazilo se veštačko đubrivo, pa tek treba da se utvrdi da li je i koliko došlo do zagađenja vode. U međuvremenu, šlep je izvučen iz vode i izguran na bezbednu udaljenost od obale - istakao je juče popodne Milašić.
Procena štete
Direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović potvrdio je Pressu da je most bezbedan i da u incidentu nije bilo značajnijih oštećenja. On kaže da su građevinci još u toku noći izlazili da procene štetu.
- Bili su stručnjaci koji su čak silazili i na ležišta mosta. Na svu sreću, konstrukcija nije oštećena. Šlep je samo fizički oštetio most i taj deo betona koji je otkinut može da se popravi - objasnio je Ignjatović.
On je upozorio da bi ovakvi slučajevi morali da se sankcionišu.
- Stalno se dešava da se barže otkače i krenu ka mostu. Stvarno bi moralo da se spreči tako neodgovorno ponašanje. Ako sada kažemo da je sve u redu i da mostu nije ništa, ispada kao da odobravamo nepažnju. Svi koji upravljaju plovilima moraju biti odgovorniji. Ako postoji zakon za ljude koji nekontrolisano voze automobile, moraju da postoje i sankcije za one koji neodgovorno upravljaju plovnim objektima - naglasio je Ignjatović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Potonuo šlep sa 1.000 tona đubriva

Izvor: Blic, 03.Jun.2010

Šlep sa hiljadu tona hemijskog đubriva potonuo je u Dunav u noći između utorka i srede nakon što je udario u stub Pančevačkog mosta. Šlep je bio deo konvoja koji je gurao rumunski brod „Merkur 203“. Vodoprivredna inspekcija je obavila vanrednu kontrolu kvaliteta vode Dunava, a rezultati bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.