Sledi rušenje baraka na Dorćolu

Izvor: Blic, 08.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi rušenje baraka na Dorćolu

Samo jedna romska porodica, od dvanaest koliko ih je živelo u barakama koje su u petak porušene, ima prebivalište na teritoriji grada. Jedino oni mogu da računaju na pomoć i tu je stav gradskih vlasti jasan. Odgovori na sva ostala pitanja koja se odnose na raščišćavanja nehigijenskih naselja za sada su nejasna.



Kako „Blic" nezvanično saznaje rušenja u blizini „Belvila" više neće biti, ali će se zato za dve nedelje ukloniti manje divlje romsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naselje kod SC „Ivan Gale Muškatirović" gde će se za manje od mesec dana organizovati teniski turnir. Iako, niko u Gradskoj upravi ne želi o tome zvanično da govori, ipak se može čuti da će se po sličnom principu, pristupiti rušenju petanestak baraka kod terena na „25. maju".

- Ono što ja znam o dinamici i planovima za rušenje nehigijenskih naselja je da za petnaestak dana treba da se raščisti romsko naselje kod terena na 25. maju, gde će se od 2. maja održavati teniski turnir - kaže sagovornik „Blica" iz Grada.

S druge strane, rušenja u blizini Univerzitetskog sela više neće biti. Namera gradskih valsti je bila da samo raščisti teren na kome će se izgraditi put namenjen učesnicima Univerzijade, a ne da ukloni sva tri nehigijenska naselja koja se nalaze u blizini.

- Morali smo da očistimo teren gde će proći buduća saobraćajnica i to smo rekli i Romima koji tu žive. Neki od njih su se iselili i prebacili malo niže i zato je od 28 baraka koliko je porušeno čak 16 bilo prazno. Za sada se neće ništa više rušiti u Bloku 67, niti će se ti Romi iseljavati - dodaje izvor „Blica".

Ovo je delimično potvrdio i Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika koji je juče gostujući na televiziji B92 rekao da će se prvo raščišćavati samo divlja naselja koja se nalaze na mestima planiranim za gradnju infrastrukturnih objekti i da ne mogu raseljavati ljude samo zato što neki učesnik Univerzijade neće imati lep pogled „jer su nehigijenska naselja naša realnost".

Nezadovoljni ovakvim stanjem stvari predstavnici 43 nevladine organizacije zatražili su od gradskih i republičkih vlasti da se romskim porodicama koje su prinudno iseljene iz Novog Beograda obezbedi alternativni smeštaj, minimalni infrastrukturni uslovi na bilo kojoj lokaciji koja bude izabrana i nadoknada vrednosti uništene imovine. Dok su žitelji tri nehigijenska naselja u Bloku 67 najavili za danas prostest ispred gradske skupštine.

Formiranje radne grupe

Na inicijativu gradonačelnika danas će biti formirana Radna grupa čiji je osnovni zadatak da pronađe najbolje sistemsko rešenje za zbrinjavanje Roma iz nehigijenskih i nelegalnih naselja koji imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu.

Građani koji nemaju regulisan boravak u Gradu Beogradu svoj status će rešavati uz pomoć nadležnih republičkih institucija. Radnom grupom predsedavaće zamenik gradonačelnika Grada Beograda Milan Krkobabić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.