Slatkiši osmehe mame

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatkiši osmehe mame

U toploj atmosferi Centra za dnevni boravak dece ometene u razvoju u Šekspirovoj ulici priređen svečani ručak

Običaj je da se Božić proslavi u krugu porodice, uz bogatu trpezu, ali nažalost nije uvek tako. Postoje i oni koji gladnih stomaka praznuju dan Hristovog rođenja, sami, ostavljeni negde po strani.

U toploj porodičnoj atmosferi Centra za dnevni boravak dece ometene u razvoju u Šekspirovoj ulici juče je priređen Božićni ručak. Glavne „zvezde” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na svečanosti bila su deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i štićenici Prihvatilišta za decu i omladinu. Slane đakonije, poput pirea od graška i piletine na francuski način, za njih je pripremila Kulinarska asocijacija Srbije u saradnji sa gradom, Privrednom komorom Beograda i porodicom Karađorđević.

– Ovo je već treća godina kako priređujemo ovu manifestaciju, u želji da deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima pokažemo da nisu sami i da uvek mogu da računaju na našu pomoć. I ubuduće ćemo se truditi da poboljšamo uslove za boravak u ovoj ustanovi – rekao je Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Mališane su posluživali i Džon Morison, ambasador Kanade, Dženifer Braš, zamenik ambasadora SAD, prinčevski par Karađorđević i Rajko Marin, direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, koji je najavio i otvaranje dnevnih boravaka na Vračaru, Miljakovcu i u Barajevu.

Klinci iz zemunskog Stacionara za autizam, Milan, Stefan, Miloš, Jovana, Dragana i Dejan došli su na ručak u pratnji defektologa Nezira Keljmendija. Mnogi njihovi vršnjaci verovatno bi se „prenemagali” i odbili da jedu grašak ili šargarepu, ali ova deca nisu probirljiva, kaže njihov „učitelj” Nezir. Najviše su se ipak, obradovali slatkim paketima koje im je poklonila kompanija „Crvenka”.

B. R.

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.