Izvor: Politika, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupo učenje stranih jezika

Individualni čas engleskog od 500 dinara kod studenata do 25 evra kod profesora

Koji još strani jezik, osim engleskog, govorite? Ovo, kao i slična pitanja uobičajena su u poslovnom svetu gde se znanje jezika već duže vreme podrazumeva i ne određuje se kao dodatna kvalifikacija. Da bi znanjem nekog svetskog jezika upotpunili svoje obrazovanje, Beograđanima na raspolaganju stoje mnoge mogućnosti i različite cene.

U Školi stranih jezika „Đuro Salaj”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osim uobičajenih kurseva, nude i mogućnost individualnih časova, gde se uplaćuje 10 časova odjednom, po ceni od 18.000 dinara, odnosno 1.800 dinara čas. Za razliku od kolega iz škole „Đuro Salaj”, u centru za strane jezike „Diskaveri” cene su znatno niže. Tromesečni kursevi nemačkog i engleskog jezika u toj školi koštaju 10.000 dinara.

Izgleda da je, ipak, najpovoljnija mogućnost uzimanje privatnih časova. Marko Davidović, apsolvent španskog jezika, za sat i po vremena nastave sa jednim učenikom naplaćuje 500 dinara. Časovi su najjevtiniji kod studenata i u zavisnosti od kavalifikacija predavača cena raste, pa časovi kod zaposlenih na Univerzitetu iznose oko 25 evra za sat i po.

U nemačkom „Gete institutu” ne organizuju časove jezika, ali su ovlastili Centar za strane jezike u Kolarčevoj zadužbini da drži časove po njihovom programu i da tri puta godišnje, u januaru, junu i oktobru, organizuje polaganje testova sa priznatom licencom.

Sličan princip je i u „Britanskom savetu” u kojem mogu da se polažu svi testovi engleskog jezika, a diplome su priznate u celom svetu. Kako kažu u toj ustanovi, polaganje testova organizuju tri puta godišnje, a cene se kreću od 3.700 za najmlađe polaznike do 12.000 za sertifikate iz poslovnog engleskog. Ispitni rokovi su u martu, junu i decembru, a prijavljivanje ispita za martovski rok traje do 19. januara u prostorijama ovog centra.

Komšije iz Knez Mihailove ulice, Institut „Servantes” i Francuski kulturni centar, tromesečne kurseve naplaćuju 16.000, odnosno 15.000, s tim da u Francuskom kulturnom centru, ukoliko se plaća odjednom, tečaj košta 13.000.

U ovim institutima nastava se organizuje dva puta sedmično, po sat i po, dok se u Italijanskom kulturnom centru održavaju dva časa od po dva sata u toku nedelje, ali cena kursa je 20.000 dinara.

„Američki kutak” u Domu omladine Beograđanima nudi jednom nedeljno besplatne časove konverzacije sa govornicima kojima je engleski jezik maternji. Organizuju besplatne programe kao što su debatni klub, razgovori o američkoj književnosti i časovi idioma i slenga, a svi zainteresovani moraju ranije da se prijave na broj telefona 322-7694.

D. Vukotić

[objavljeno: 21/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.