Izvor: Politika, 20.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupo „treće doba” u privatnom domu

Mesec dana boravka u državnim ustanovama za brigu o starijim sugrađanima košta od 21.500 dinara do bezmalo 1.000 evra kod privatnika. – U zavisnosti od kvaliteta smeštaja, vrste nege i želja korisnika, zavisi i cena

Da bi „treće doba” proveli u miru nekog od domova za penzionere, najstariji sugrađani prestonice moraju dobro da „odreše kesu”. Po okončanju radnog veka, oni koji to sebi mogu da priušte, za mesec dana boravka u državnom ili privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domu moraju da izdvoje od 300 do bezmalo 1.000 evra.

Bez obzira što većina njih ima niska mesečna primanja, interesovanje za ovaj oblik socijalne zaštite je veliko o čemu govori i činjenica da osim državnih domova, koji su gotovo uvek popunjeni, na tržištu vlada i prava poplava privatnog smeštaja.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, od 25 registrovanih domova u privatnom vlasništvu, čak 22 nalazi se u glavnom gradu. Cenu smeštaja, obroka, izleta i dvadesetčetvoročasovne zdravstvene nege određuju isključivo vlasnici.

– Suma koju je potrebno izdvojiti za boravak u nekom domu stvar je osnivača. Ministarstvo izdaje dozvolu za rad i kontroliše da li su propisani uslovi ispoštovani, ali nikako ne utiče ne cene. Vlasnik može da odredi koju god sumu želi, ali je pitanje da li će neko to moći da plati – kaže za „Politiku” Suzana Paunović, načelnik za inspekcijski nadzor Ministarstva rada i socijalne politike.

U državnom Gerontološkom centru koji korisnicima nudi četiri doma, na Bežanijskoj kosi, Voždovcu, Karaburmi i stacionar u Diljskoj ulici, mesec dana dvadesetčetvoročasovne zaštite košta od 21.500 do 36.500 dinara. Kako je objasnila Brankica Janković, direktor ustanove, cena smeštaja, hrane, fizikalne i radne terapije, kulturno-zabavnog života i izleta, zavisi od lokacije doma, njegove kategorije i želja korisnika.

– Ukoliko neki sugrađanin pripada kategoriji potpuno zavisnih korisnika, koja podrazumeva stalni nadzor i negu, cena bude viša. Na nju utiču i želje pojedinih da budu sami u sobi koje su nalik garsonjerama. Interesovanje je uvek veliko, ali uspevamo svima da izađemo u susret. Na slobodno mesto najviše se čeka nekoliko dana i to najčešće u slučajevima kada neko izrazi želju da bude u domu koji je u tom trenutku popunjen – objasnila je Brankica Janković.

U privatnom domu „Senior plus”, koji se nalazi na obroncima Avale usred Lipovičke šume, trenutno boravi 27 vremešnih sugrađana, a mesec dana boravka staje 400 evra. Prema rečima Nenada Simića, vlasnika, cena dugo nije menjana i uključuje kompletan dvadesetčetvoročasovni medicinski nadzor, hranu, smeštaj, izlete...

– Ako je korisnik pokretan, suma bude i niža, oko 350 evra. Sugrađani smešteni kod nas imaju na raspolaganju veliki park sa zelenilom na 500 metara nadmorske visine. To je raj za zdrave ljude, a kamoli za astmatičare i srčane bolesnike. Važno je da kada dođu, mogu da biraju da li će biti smešteni u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj sobi, od kojih svaka ima posebno kupatilo, ili apartmanu – ističe Simić i dodaje da nekoliko puta godišnje, o trošku doma, korisnici posete Sokobanju, dok su izleti na Kosmaj, Avalu i Košutnjak redovni.

Dom za stare i negu bolesnih „Melior Vita” u Jakovu među prvima je od nadležnog ministarstva dobio dozvolu za rad. Stariji žitelji prestonice koji ovde žele da provedu starost, moraju da izdvoje minimum 450 evra.

– Cenu, na neki način, određuje korisnik. Ukoliko želi da bude smešten u odlično opremljenoj jednokrevetnoj sobi, da ima ličnu sestru a pri tome je i teško pokretan i zahteva dvadesetčetvoročasovnu negu, mesečni boravak košta i 800 evra – rekao je Rade Bjelanović, direktor Doma „Melior Vita”.

J. C.

[objavljeno: 20/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.