Skup Stop krvavim košuljama održan u Beogradu, uz poziv na proteste

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup 'Stop krvavim košuljama' održan u Beogradu, uz poziv na proteste

Učesnici večerašnjeg skupa u Beogradu "Stop krvavim košuljama" ocenili su da "u Srbiji ne postoji parlamentarizam" i pozvali na "dublji politički aktivizam", koji bi u cilju smenjivanja sadašnjih vlasti podrazumevao i bojkot pojedinih medija, i građanske proteste.

Na skupu održanom u prostorijama Opštine Stari grad povodom prošlonedeljnog fizičkog napada u Kruševcu na predsednika Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju (SzS) Borka Stefanovića govorili su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i novinarka i producentkinja Biljana Lukić, rediteljka i književnica Vida Ognjenović, dramaturg Siniša Kovačević, kao i glumci Tihomir Arsić i Sergej Trifunović.

Stefanović je ocenio da vlasti depersonalizuju političke protivnike, koje pretvaraju u neprijtelje, i da "kada ste neprijatelj - prestajete da budete ljudsko biće".

"(To) je poruka 'Ako možemo da uradimo (političkim oponentima), šta tek možemo da uradimo drugima'. Upućuje se poruka 'Stanite, ćutite, sakrijte se u svoje stanove i gledajte kako da preživite' ", rekao je Stefanović i pozvao građane da u petak, 30. novembra, dođu na protestni skup koji će SzS održati u 19 časova u Kruševcu.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović je postavila pitanje da li je napad na Stefanovića izvršen samoinicijativno i "samovoljno" ili je to učinio neko "instruisan da napravi nered" time što bi fizički napao Stefanovića.

Prema njenim rečima, Skupština Srbije snosi veliku odgovornost za atmosferu u društvu, s obzirom da se "pretvorila u arenu lavova", koja za cilj ima da pripadnici opozicije "ne kažu ni jednu reč".

"(U Srbiji) nema parlamentarne republike, mi nemamo parlament, a građani su predstavljeni na pogrešan način", navela je Ognjenović i pozvala na osnivanje anketnog odbora koji bi trebao da ispita rad Skupštine.

Dramaturg Siniša Kovačević je naveo da je nedavno vratio nagradu osvojenu na aleksinačkom pozorišnom festivalu, nakon što je otkazana predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović, sa namerom da "pokaže solidarnost na delu".

On je rekao da je vlast napad na novinarke TV Pinka osudila kao pokušaje ubistva, dok je napad na Stefanovića okarakterisala kao fizički napad, i takođe ocenio da se u Srbiji "ne može govoriti o demokratiji".

Kovačević je tokom tribine pozvao na bojkot "pekara, novina, parlamenta i izbora", što je sve, po njegovim rečima, pod kontrolom vladajuće stranke, a glumac Sergej Triunović je pozvao na "konkretne akcije" i ulične proteste, za koje smatra da bi dali rezultate ako bi bili masovni i dugotrajni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skup 'Stop krvavim košuljama' održan u Beogradu, uz poziv na proteste

Izvor: Beta, 28.Nov.2018

Učesnici večerašnjeg skupa u Beogradu "Stop krvavim košuljama" ocenili su da "u Srbiji ne postoji parlamentarizam" i pozvali na "dublji politički aktivizam", koji bi u cilju smenjivanja sadašnjih vlasti podrazumevao i bojkot pojedinih medija, i gradjanske proteste.Na skupu održanom u prostorijama...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.