Skulptura Dečak sa krčagom vraćena na česmu u Dobračinoj

Izvor: Studio B, 17.Apr.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulptura "Dečak sa krčagom" vraćena na česmu u Dobračinoj

Skulptura „Dečaka s krčagom" sa Čukur česme, koja je ukradena prošlog maja, vraćena je na postolje u Dobračinoj ulici.

Komplikovana konzervacija, koja je završena za tri meseca, kako kažu stručnjaci, predstavlja veliki podvig, jer je skulptura, posle krađe, pronađena na otpadu isečena na 22 dela. Njena podloga sada je ojačana, kako bi se što bolje pričvrstila za postament i time sprečila eventualna krađa.

Posle skoro godinu dana, dečak sa Čukur česme >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ponovo je na svom mestu u Dobračinoj ulici. Ova česma, čiji naziv u prevodu na srpski znači duboka česma, već vekovima ima i duboko značenje za sam Beograd. Kao sećanje na događaj koji je u 19.veku odredio sudbinu grada, ali i kao spomen žrtvama koje su pale za konačno oslobođenje Srbije od Turaka, čini je jednom od najvećih istorijskih znamenitosti.

Dečaka Savu Petkovića u proleće 1862 na Čukur česmi, ubio je turski vojnik, što je prouzrokovalo oštre sukobe širom Beograda. U proleće 2010, lopovi su ukrali sklupturu i teško je oštetili, što su Beograđani protumačili kao još jedno ubistvo dečaka. Posle godinu dana, skulptura je obnovljena i vraćena, što je najviše obradovlo stanovnike Dorćola i Dobračine ulice

Kako je pronađena u veoma lošem stanju, pri čemu su neki njeni delovi nedostajali, moralo je mnogo šta da se uradi, pre nego što se skulptura vrati u Dobračinu ulicu.

- Poznato je da je skulptura bila veoma devastirana, da se sastojala od 20 fragmenata. Mnogi fragmenti su namerno tucani, deformisani i sečeni da bi se lakše pretopili i da je to zahtevalo jedan kompleksan konzervatorski posao, kaže Mila Popović Živančević iz Instituta za konzervaciju.

- Najveći problem je bio što je bronza kidana praktično, savijana, onda kada se savije ona trpi istegnuće pred samo pucanje, tako da je deformacija bila neverovatno velika, u mojoj praksi ja nisam sreo ovako uništenu skulpturu, izjavio je vajar Zoran Kuzmanović.

Zbog toga su se u početku pitali da li uopšte ima smisla restaurirati skulpturu ili je bolje napraviti novu. Ipak, zahvaljujući 3D laserskim snimcima, koje je pre dve godine napravio Zoran Miljenović, odlučili su da je obnove. Posle 3 meseca konzervacije i izlivanja delova koji nedostaju, skulptura je vraćena u prvobitno stanje

- Što je najvažnije, biće čak puštena u svojoj prvobitnoj funkciji kao česma. Znamo da dugo nije radila, evo sad će to ponovo moći da se vidi, kao što je nekada bilo još 1931 godine kada je postavljena ova skulptura, rad Simeona Roksandića, istakla je Ivana Avžner, gradski sekretar za kulturu.

Novina je i to što je podloga skulpture ojačana čeličnim ankerima koji je drže čvrsto vezanu za postament, kako bi se sprečila krađa. Ipak, nadamo se da se to neće desiti i da će dečak ostati na Čukur česmi kao simbol prošlosti i za sve buduće generacije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljuti zbog rušenja dimnjaka u Radničkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2011, 10:41

NOVI SAD -..Najava novosadskog Zavoda za izgradnju grada da će danas početi rušenje fabričkog dimnjaka u Radničkoj ulici broj 20, iza zgrade Novosadskog otvorenog univerziteta, radi izgradnje dečjeg vrtića, uznemirila je poštovaoce lokalne istorije, jer dimnjak dug 28 metara predstavlja simbol...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DEČAK SA KRČAGOM PONOVO NA ČUKUR ČESMI

Izvor: Kurir, 18.Apr.2011

BEOGRAD - Skulptura "Dečak sa krčagom" sa Čukur česme, koja je ukradena i demolirana prošle godine, obnovljena je i danas će biti vraćena na svoje mesto, na postament u Dobračinoj ulici, najavljeno je iz Centralnog instituta za konzervaciju...Zvanično otkrivanje skulpture planirano je za sredu...Spomenik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.