Škole za mame i tate

Izvor: Politika, 18.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole za mame i tate

U većini domova zdravlja i klinika organizovana predavanja na kojima se uči kako sa što manje straha i stresa dočekati bebu

Da bi se mame i tate upoznale sa tim šta ih čeka posle rođenja deteta i da bi se trudnice pripremile za porođaj, u većini domova zdravlja i klinika osnovane su škole roditeljstva i časovi psihofizičkih vežbi.

Budućim roditeljima u susret izlaze ginekolozi, babice, sestre, pedijatri i psiholozi i pripremaju ih za najznačajniju životnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulogu.

U domu zdravlja „Dr Milutin Ivković” psihofizičke pripreme trudnica za porođaj obavljaju se četiri puta nedeljno, dok se školica za roditelje pohađa jednom nedeljno. U ovoj ustanovi je interesantno to što često gostuje i neformalna grupa „Majke pomažu majkama”, koju čine žene koje su kao trudnice pohađale školu i žele da prenesu svoja pozitivna iskustva.

– Pripreme su značajne posebno za prvorotke kojima je sve nepoznato u vezi sa dolaskom bebe. Zadovoljne su što ovde mogu da se druže i razmenjuju iskustva – istakla je dr Jovanka Đakonović, iz ovog doma zdravlja.

I obrenovački dom zdravlja uspešno sprovodiedukaciju i zdravstveno vaspitanje trudnica i članova porodice sa ciljem da se stvori odgovornost prema zdravlju detetai da se podigne nivo zdravstvene prosvećenosti. Buduće majke na predavanjima uče kako da reše probleme higijene, dojenja, pravilne ishrane...

Lekari i sestre obrenovačkog doma zdravlja su anketirali porodilje koje su učestvovale u školi i one koje nisu, a podaci govore da je od 140 anketiranih majki koje su dolazile na predavanja svaka uspela da podoji dete bez problema, a od 70 majki koje nisu išle na časove njih 28 je imalo problema sa dojenjem i sa negovanjem deteta.

U domu zdravlja „Savski venac”Škola roditeljstva se razlikuje od ostalih jer u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje buduće majke i očevi imaju i psihičke pripreme, kako bi sa što manje straha i stresa dočekali bebu. Ovde je čak bio organizovan i interesantan Klub majki.

Dr Olivera Aleksić-Hil, iz Instituta za mentalno zdravlje, kaže da program radionica „Priprema za roditeljstvo”, u kojemse obrađuje 15 tema bitnih za formiranje zdravog odnosa roditelj–detedaje osnovne informacije o tome šta čini dobar odnos, kako se on gradi, šta mu pomaže, a šta odmaže.

– Program je zasnovan na najnovijim saznanjima o dečijem razvoju, roditeljstvu i porodičnoj terapiji, obogaćen je našim iskustvima iz dugogodišnjeg rada sa decom i porodicama u krizi– naglasila je Aleksić-Hil.

U domu zdravlja „Voždovac” napominju da se pripreme za dolazak bebe na svet obavljaju u objektu u Šumicama, da u skladu sa svetskim trendovima edukuju lekare za otvaranje specifične škole za trudnice, dok u Domu zdravlja na Čukarici objašnjavaju da uskoro planiraju da ponovo pokrenu ovakvu školu. Prosečno 43 žene nedeljno pohađaju školicu u DZ „Zvezdara”, a lekari objašnjavaju da su trudnice veoma zadovoljne tretmanom. Novine će uvesti i DZ „Stari grad” koji planira da proširi rad škole roditeljstva i na dečjem odeljenju, dok u domu zdravlja „Novi Beograd” ističu da su samo u toku prošle godine 302 trudnice učestvovale u radu škole. Dr Ivana Milošević, iz doma zdravlja „Grocka”, objašnjava da je kod njih za pet godina bilo 500 do 600 trudnica koje su posećivale školu i to u ambulanti u Vinči, a da novi ciklus predavanja počinje u martu.

– Buduće mame dolaze tri puta nedeljno na čas, a ciklus predavanja traje po dve nedelje, gde je obuhvaćeno devet tematskih celina. Kroz Školu za pripremu za porođaj prošlo je 390 žena, koje kreću na vežbe od devetog meseca trudnoće – naglasila je dr Aleksandra Sekulić, pi-ar novobeogradskog doma zdravlja.

Jedna od najposećenijih u Beogradu je Škola roditeljstva pri Centru za edukaciju pacijenata, članova rodbine i zdravstvenih radnika GAK „Narodni front”, koja radi već šest godina. Kako objašnjava dr Nadica Lazić, pohađanje časova je besplatno uz uput lekara doma zdravlja i nadležnog ginekologa, a ukoliko ga žena ne dobije, može da dolazi uz naknadu od 4.500 dinara. Godišnje kroz školu prođe između 1.000 i 1.200 parova, a stručnjaci informacije budućim roditeljima daju svakog radnog dana od sedam do 19 sati na broj telefona 011 2068 367. Dosadašnje iskustvo stručnjaka govori da su buduće mame oduševljene predavanjima o pravilnoj ishrani u trudnoći, nezi kože, o tome šta je epiduralna anestezija, kako se treba pripremiti za dojenje, ali i prisustvovanjem projekciji filma o dolasku bebe na svet.

Danijela Davidov-Kesar

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Škole za mame i tate

Izvor: Mondo, 18.Feb.2009

Da bi se mame i tate upoznale sa tim šta ih čeka posle rođenja deteta i da bi se trudnice pripremile za porođaj, u većini domova zdravlja i klinika osnovane su škole roditeljstva i časovi psihofizičkih vežbi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.