Školama nikad dosta knjiga

Izvor: Politika, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školama nikad dosta knjiga

U bibliotekama bi trebalo da postoji 10 lektira po jednom odeljenju

Škole u prestonici imaju od pet do 15.000 knjiga u školskim bibliotekama, a ovaj broj uglavnom zavisi od sredstava kojima raspolažu ustanove i ličnih veza direktora. Poslednja velika nabavka knjiga za školske biblioteke organizovana je pre dve i po godine, kada je gradska vlast za osnovne škole nabavila 214, a za srednje 104 kompleta lektira. U međuvremenu i do tada su se škole snalazile kako znaju i umeju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Direktori kažu da nije lako osavremeniti biblioteku, jer i knjiga "stari", cepa se i haba. Kvalitetnija, tvrdokoričena izdanja su skuplja, pa škole koje nemaju dodatne prihode moraju da kupuju jevtinije knjige. Takođe, bibliotekarima glavobolju zadaje i osavremenjivanje nastavnog plana i programa, jer na policama ne mogu da nađu novu, obaveznu, literaturu za đake.

Od 10.000 dela, koliko broji biblioteka OŠ "Đura Daničić" na Voždovcu, polovinu bi, zbog starosti, trebalo otpisati.

– Neke knjige su štampane pre gotovo pola veka. Imamo i lektire iz šezdesetih godina prošlog veka, a većina je stara oko 20 godina – objašnjava Ljubica Bjelobrk, bibliotekar u ovoj ustanovi, i dodaje da su od gradske vlasti dobili po dve lektire za sve razrede, ali to im nije dovoljno. Po njenom mišljenju, bilo bi lepo kada bi imali i neke atraktivnije i novije naslove, pogotovo naučnu fantastiku koja osnovce najviše zanima.

Po standardu bi trebalo da imaju 10 lektira po jednom odeljenju, a bibliotekari bi bili zadovoljni kada bi na svakih deset đaka imali po jedno delo.

I u OŠ "Mladost" u Novom Beogradu kažu da knjiga nikada nemaju dovoljno.

– Imamo između sedam i osam hiljada naslova. Nismo kupovali, ni dobijali knjige u poslednje vreme, ali pokušavamo da sačuvamo ono što imamo, pa je većina dela u solidnom stanju – ističe Vesna Jocić, direktorka ove novobeogradske osmoletke.

Nasuprot tome, u školama "Braća Baruh" i "Skadarlija" zadovoljni su brojem knjiga koje imaju. Budući da OŠ "Braća Baruh" na Dorćolu pohađa oko 500 đaka, rukovodstvo je zadovoljno sa fondom od 7.000 primeraka.

Prema rečima bibliotekara Vesne Milinčić, njihova škola spada u povlašćene, jer su dobijali knjige od gradske vlasti, Ministarstva prosvete i sporta, Zavoda za izdavanje udžbenika, Britanskog saveta...

I Anđelko Kunarac, direktor OŠ "Skadarlija", zadovoljan je opremljenošću njihove biblioteke na čijim se policama našlo oko 15.000 izdanja.

– Svake godine, sopstvenim novcem, obnavljamo fond. Nismo dobijali sredstva od nadležnih, ali smo nabavili novije dečje knjige kao i stručnu literaturu za profesore. Svi predavači i u kabinetima imaju neophodne udžbenike – objašnjava direktor i dodaje da su sada počeli da nabavljaju đačke enciklopedije.

Takođe, pokušavaju da popularišu čitanje među decom, pa ih svakodnevno obaveštavaju o novim knjigama koje su nabavili.

U školama kažu da je zainteresovanost đaka za čitanje srazmerna opremljenošću biblioteka. Što je ponuda raznovrsnija, deca više čitaju.

J. Kisin

[objavljeno: 29.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.