Siniša Mali u Helsinkiju: Prioriteti Beograda su i prioriteti većine evropskih prestonica

Izvor: Blic, 16.Jun.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Mali u Helsinkiju: Prioriteti Beograda su i prioriteti većine evropskih prestonica

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas, tokom posete Finskoj, sa gradonačelnikom Helsinkija Jusijem Pajunenom sa kojim je razgovarao o strukturi budžeta i o načinu na koji se finansiraju dve prestonice. Dva gradonačelnika razgovarala su i o urbanizmu, strategijama razvoja dva grada i velikim infrastrukturnim projektima.

Siniša Mali je rekao da Helsinki sprovodi projekat "Helsinki na vodi", koji je identičan projektu "Beograd na vodi" i koji će se raditi narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 20 godina.

Takođe, gradonačelniku Beograda su predstavljeni mnogi projekti finske prestonice, koji su upravo slični i drugim projektima Grada Beograda.

– Nama su danas posebno predstavljeni javni prevoz Helsinkija, razvoj biciklisičkih staza, proširenje pešačkih zona, tako da smo potvrdili da su svi prioriteti Grada Beograda, zapravo prioriteti većine evropskih prestonica – dodao je Mali.

Helsinki u ovom trenutku radi na ekspanziji postojeće linije metroa izgradnjom 13 novih metro stanica, tako da je bilo reči i o prednostima i pogodnostima koje metro nudi.

– Mi ćemo do kraja godine završiti studiju koja je vezana SMART plan i za trasu i trošak prve linije metroa, tako da su nam ova iskustva od velikog značaja – rekao je Mali.

Ovom prilikom gradonačeknik Beograda je obišao i postrojenje za upravljanje otpadom koje je jedno od najsavremenijih u Evropi.

– Sredinom jula ćemo objaviti tender za strateškog partnera za javno-privatno partnerstvo za upravljanje otpadom na teritoriji grada Beograda, za koji su se javile 52 zainteresovane firme iz celog sveta, a čija je vrednost 250 miliona evra. Poseta ovom postrojenju nam je omogućila da potvrdimo da projektni zadatak koji smo mi definisali u stvari je i najbolji projektni zadatak koji sprovode i najveće prestonice u Evropi – istakao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Helsinkija izrazio je zadovoljstvo ovom posetom i prihvatio poziv da dođe u Beograd, s obzirom na to da sve veći broj finskih firmi ulaže u Beograd, kao što su "Tikurila", "Kone", PKC i "Sisu auto", koja pregovara oko FAP-a u Priboju.

– Ovo su velike investicije koje govore u prilog tome da postoji zainteresovanost za ulaganje u Beograd i Srbiju i ova poseta je samo doprinela učvršćivanju bileteralnih odnosa, kako bi još više finskih kompanija otvorilo svoje pogone u Srbiji – rekao je Pajunen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.