Sele se beogradski sudovi, sele se i tužilaštva

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sele se beogradski sudovi, sele se i tužilaštva

Beogradski sudovi i tužilaštva dobiće nove adrese na kojima će raditi u naredne dve godine dok traje rekonstrukcija Palate pravde u Savskoj ulici. Iako Ministarstvo pravde tvrdi da bi na novim lokacijama, sudovi trebalo da počnu da rade već 5. septembra, preseljenje je izazvalo zabrinutost zaposlenih u pravosuđu, jer bi to mogao biti korak ka novom

Vanredna situacija u srpskom pravosuđu na vidiku. Treći put za sedam godina sudovi u Beogradu pakuju kofere. Sudije o novim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << planovima resornog ministarstva nisu bili zvanično obavešteni.

"Kada se svi sudovi u jednom gradu kao što je Beograd sele, a u njima je preko 60 procenata predmeta srpskog pravosuđa, to je onda zaista vanredna situacija na kub! Nije normalo da se na svake dve godine sudovi sele, zato je Društvo sudija pozvalo Ministarstvo pravde da se konačno odluči kako će, gde će...“, kaže Dragana Boljević, Društvo sudija Srbije.

Ministarstvo pravde za N1 kaže da Palata pravde nije renovirana više od četiri decenije. Mapa novih lokacija je spremna, ali ne i konačna. Tako će se najveći broj sudova naći u Katanićevoj ulici, uz uveravanja - predviđeni objekti su primereni obavljanju pravosudne funkcije:

„Postupak preseljenja, kako predmeta tako i zaposlenih je unapred pripremljen, isplaniran i uz pomoć drugih državnih organa će biti na najbolji mogući način koordinisan i realizovan. Ono što je važno istaći jeste da je predviđeno seljenje predmeta bude organizovano uz pratnju pripadnika MUP-a. Građani će biti, takođe, blagovremeno obavešteni preko sajtova sudova i Ministarstva pravde o tačnim adresama održavanja zakazanih ročišta.“

Iako je rok za početak rada premeštenih pravosudnih organa 5. septembar, Sindikat pravosuđa Srbije smatra da će rok biti probijen. Preseljenje vide kao još jedan korak ka zatrpavanju sudova.

"Preseljenje pravosudnih organa beogradskih sudova i tužilaštva doneće još jedan zastoj u radu, dovešće do još veće zatrpanosti, s tim što najviše muke naravno osetiti građani, a zatim i zaposleni i prateće osoblje. Neće biti moguće da ono odmah profunkcioniše i građani će biti onemogućeni da svoje pravo ostvare pred sudom", navodi Slađanka Milošević, Sindikat pravosuđa Srbije.

Međutim, otvoreno je pitanje i najveća zabrinost hoće li na nove adrese stići i svi predmeti, jer u prethodnim selidbama to nije bio slučaj.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.