Sekretarka za zdravstvo Beograda podnela ostavku

Izvor: Politika, 22.Okt.2009, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekretarka za zdravstvo Beograda podnela ostavku

Dr Dragana Jovanović odlučila da ode s funkcije jer smatra da nije imala prostora za normalan rad i zato što ne želi da akcije pojedinih grupa uperene protiv nje imaju stalno štetne posledice po građane

Profesor dr Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo grada Beograda, podnela je juče neopozivu ostavku na ovu funkciju, sa obrazloženjem da ne želi da akcije pojedinih grupa uperene protiv nje imaju stalno štetne posledice po građane.

– Kako je realna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << situacija u zdravstvu odraz cinizma političke stvarnosti, ja kao nestranačka ličnost, koja smatra da zdravstvena delatnost ne sme da bude predmet neprestanih političkih uslovljavanja i kompromisa, nemam prostora za normalan rad u tim uslovima – istakla je u pismu upućenom našem listu dr Dragana Jovanović.

Podsećamo da je ona u prošlonedeljnom razgovoru za „Politiku” najavila da će se povući s mesta sekretara za zdravstvo ukoliko gradskim vlastima ne bude omogućeno da kontrolišu medicinske ustanova čiji su osnivači.

Ona je pre nekoliko nedelja pokrenula inicijativu za promenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i prosledila je gradonačelniku Draganu Đilasu, u nadi da će on pomoći da se promeni sadašnji način rada – da grad može da finansira rekonstrukciju i izgradnju bolnica i domova zdravlja, kao i nabavku medicinske opreme, ali ne može da kontroliše rad u njima, broj zaposlenih, vrste specijalnosti medicinara...

– Kada tražimo od neke zdravstvene ustanove da nas o nečemu izvesti, to je sve na nivou dobre komunikacije između nas i te kuće. Tako ne može da funkcioniše dobra zdravstvena zaštita. Ako to nije moguće promeniti, ja ću se povući, jer ne vidim način da se radi normalno – objasnila nam je tada Jovanovićeva.

Profesorka Dragana Jovanović je 13. oktobra prošle godine imenovana za gradskog sekretara za zdravstvo, na predlog Liberalnodemokratske partije kao nestranačka ličnost, a na to mesto je došla s pozicije direktora Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Posle nepunu nedelju dana rada, na konferenciji za novinare zatražila je smenu pet direktora zdravstvenih ustanova zbog navodnih malverzacija u poslovanju, najavivši još tada da će se povući ukoliko direktori kliničko-bolničkih centara „Bežanijska kosa”, „Zvezdara” i „Zemun” i domova zdravlja „Palilula” i „Zvezdara” – ne budu smenjeni.

Ona je tada objasnila da je po stupanju na dužnost pregledala dokumentaciju koja je duže vreme bila sporna i da je došla do zaključka da su direktori tih ustanova nenamenski trošili pare iz budžeta i nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama.

Dodala je da su joj već stigle pretnje zbog najave da će javno objaviti podatke o zloupotrebama u zdravstvu, kao i da je o tome obavestila pripadnike MUP-a.

Neki od prozvanih direktora sami su dali ostavke na funkcije, a neki su smenjeni u februaru ove godine odlukom Skupštine grada.

U javnosti je poznato da dr Jovanović nije u dobrim odnosnima sa dr Tomicom Milosavljevićem, ministrom zdravlja, pošto ga je svojevremeno optužila da je oštetio građane za nekoliko miliona evra i izjavila da poseduje dokaze da je kršio zakon, pa bi trebalo da snosi krivičnu odgovornost.

Takođe, ministar zdravlja je svojevremeno izjavio da će tražiti da se ozbiljno preispita ostanak Dragane Jovanović na mestu gradskog sekretara za zdravstvo, ali i da vladajuća koalicija u Beogradu mora ozbiljno da se pozabavi međusobnim odnosima, naglasivši da smena direktora kliničko-bolničkih centara nema veze s njihovom krivicom, već da je to cena gradonačelnikovog autoriteta.

Dr Dragana Jovanović smatra da su zdravstvenom sektoru neophodni reorganizacija, veće ingerencije, bolja saradnja s drugim zemljama i korišćenje novca iz fondova Evropske unije, namenjenog projektima koji nisu iskorišćeni u dovoljnoj meri.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 22/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.