Savetuje mlade mame

Izvor: Blic, 13.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetuje mlade mame

Viša medicinska sestra i defektolog Anđelka Kotević, šef odseka „Halo beba" u Centru za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje i šef Nacionalne kancelarije za zdravu porodicu, dobitnica je ovogodišnje nagrade za životno delo „Milena Tijanić", koju joj je povodom Svetskog dana sestara, na predlog njenih koleginica iz cele Srbije, dodelila radna grupa Ministarstva zdravlja.



Anđelka poslednjih deset godina karijere provodi u Gradskom zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za javno zdravlje gde je 2001. godine osmislila i pokrenula telefonski centar „Halo beba" za savetovanje mladih mama. Godišnje ovaj jedinstveni centar kod nas primi više od 100.000 poziva. U poslednje vreme sve je više poziva i iz inostranstva, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Volim posao koji radim već 39 godina. Samo me ljubav pokreće i motiv mi je da budem ovako dugo uspešna i aktivna - priča ona.

Anđelka Kotević ima brojne zasluge kada je reč o nezi beba i pomoći majkama u Beogradu. Kada je 1999. godine došla u GZJZ patronažna služba je bila gotovo pred gašenjem.

- Hteli su da je pripoje službi kućnog lečenja, što ne bi moglo da funkcioniše. Angažovala sam se, kontaktirala sa svim patronažnim sestrama i organizovala brojne tečajeve i edukacije. Sada ponosno mogu da kažem da koordiniram 300 patronažnih sestara koje su vrhunski obučene i pružaju najbolju negu bebama i najaktuelnije informacije roditeljima - zadovoljna je Anđelka.

Osim centra „Halo beba", po kojem je najpoznatija, Anđelka ulaže mnogo napora za promociju profesije medicinskih sestara, prvenstveno u domenu edukacije i osposobljavanja medicinskih sestara iz domova zdravlja i porodilišta. Jedan od njenih krupnijih poduhvata je organizacija i sprovođenje edukativnog seminara „Životne poruke - zdravlje porodice" za pedijatrijske i polivalentne patronažne sestre, koji je pohađalo 2.500 sestara.

- Već sam stekla uslov za penziju, ali planiram da radim još dve godine verovatno. Srećna sam jer kad odem u penziju moći ću da kažem da sam nešto vredno ostavila iza sebe. Imam još ambicija. Želja mi je da postavim na noge „Školu za roditeljstvo" namenjenu trudnicama i mladim roditeljima - dodala je Anđelka Kotević.

Uspešna i u privatnom životu

Pored bogate profesionalne karijere Anđelka Kotević je i privatno ostvarena. Njena starije kćerka Bojana (35) saobraćajni je inženjer i trenutno čeka bebu, a mlađa Iva (33) se bavi naukom u Švajcarskoj gde je doktorirala i živi sa suprugom i kćerkom Sarom. Anđelka živi sa suprugom Zlatkom i dve mace.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.