Satovi uznemirili duhove

Izvor: Politika, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satovi uznemirili duhove

Profesor dr Bogdan Đuričić, dekan Medicinskog fakulteta, ne vidi ništa loše u nagrađivanju studenata "roleksima"

Povodom "Politikinog" teksta pod naslovom "Simbol lošeg društva" juče objavljenog, u redakciju su tokom jučerašnjeg dana pristigla brojna reagovanja, znanih i neznanih, koji su se javljali telefonom ili slali komentare putem elektronske pošte. Podsetimo, u navedenom tekstu bilo je reči o nagradi "Kruna uspeha" (u vidu dva časovnika marke "roleks") koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Filozofski fakultet dodeljuje najboljim diplomcima Beogradskog univerziteta u saradnji sa ovdašnjim predstavništvom (porodica Petrović) svetski poznatog proizvođača časovnika i ambasadom Švajcarske u Beogradu.

Profesor dr Bogdan Đuričić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i član žirija za dodelu nagrada –satova, rekao je da ne želi da se upušta u polemiku putem novina, ali je ipak prokomentarisao.

– Kada bih mislio da u dodeli nagrade "Kruna uspeha" ima bilo čega lošeg, u tome ne bih učestvovao – kategoričan je Đuričić.

Profesor Ratko Božović, kulturolog (nije u žiriju za dodelu "roleksa"), istakao je malu marketinšku igru u kojoj firma Petrovića daje mali zalog za veliki uticaj i značajnu dobit.

– Ova situacija mi liči na igru u kojoj se iza dobročinstva krije želja za samodobiti. Našli su najbolju formu kako da se oglase i promovišu, a da ih to ne košta mnogo. To je niskomoralan čin, ali je to nažalost i svetski trend. Zašto nisu poklonili nešto što studentima zaista treba, jer istinsko dobročinstvo ne traži protivuslugu kao u ovom slučaju – rekao je prof. dr Božović.

Na Filozofskom fakultetu juče su obećali da će se u toku dana neko javiti i odgovoriti nam o motivima i ulozi ove akademske ustanove u dodeli nagrade "Kruna uspeha", ali nisu tako učinili. Uprkos obećanju, informacije o vrednosti časovnika i prigodnosti poklona nije još dostavila ni ambasada Švajcarske u Beogradu.

Polemiku o nagradi raspalili su čitaoci na stranama elektronskog izdanja "Politike". Mišljenja su raznolika. Izvesni Srba Mihailović optužuje "Politiku" za tendenciozno pisanje i pristrasnost, jer je objavila fotografiju zlatnog "roleksa" sa dijamantima, a ne čeličnog, kakav je namenjen najboljim studentima (objavljena je replika skupocenog časovnika, prim. a.). Čitalac potpisan kao Rade Simić tvrdi da je očigledno da je tekst naručila konkurentska fabrika satova, a da je sve urađeno u funkciji "ljudi koji stoje iza teksta". "Zlomisao" kritikuje pisanje "Politike" i podseća da nagradu poklanja jedna relativno mala porodična trgovina časovnika. Lale Zezator, koji se očigledno nije trudio da bude shvaćen ozbiljno, predložio je da se saradnja BU proširi na privatne mesare, koje bi nagrađivale dobre studente svinjskim polutkama. "Koliko košta sat" hvali pisanje "Politike" i kaže da je ovo odličan primer da se pokaže gde se našlo srpsko društvo, a "Neću sat" pita: – Zar i Marija Bogdanović (profesor Filozofskog fakulteta, član žirija za dodelu nagrade "Kruna uspeha")? gde se zaustavlja ovaj voz, ja bih napolje na svež vazduh...

Borko Pavićević

[objavljeno: 10.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.