Sanitarna kontrola namirnica

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanitarna kontrola namirnica

Prema Zakonu o bezbednosti hrane, zbog visokih temperatura uveden je letnji režim prodaje, pa lako kvarljive namirnice na pijačnim tezgama mogu biti do 10 sati ili u rashladnim vitrinama mlečnih hala.

Ipak, pojedini trgovci na beogradskim pijacama se, i pored opomene pijačne uprave, oglušuju o ta pravila i robu prodaju i u popodnevnim satima. Zbog toga je najavljena stroža kontrola.

Iako je kazaljka odavno prešla podne, a živa u termometru dostigla 35 podeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naša ekipa na tezgama jedne beogradske pijace zatekla je lako kvarljivu robu. Prvenstveno jaja i kore, koji bi trebalo da se čuvaju u rashladnim vitrinama na temperaturi od 10 - 15 stepeni.

Prodavci ne samo što ne poštuju odluku o prodaji na otvorenom već se bune i na to što ih opominjemo. Pred kamerom neće da govore, ali usput dobacuju da je njihova roba proverena i da se nijedna mušterija nije žalila. Ipak, malo je kupaca koji su spremni da rizikuju.

Da je najbezbednije govori i podatak da se na temperaturi višoj od 25 stepeni,mikroorganizmi brze razmnožavaju, sto znatno povecava rizik od trovanja.

Prodavce lako kvarljive robe posle 10 sati opominju i mobilne ekipe pijačne uprave, a to će, kako nam je potvrđeno, činiti još češće. Kontrolu namirnica obavlja i veterinarska inspekcija koja nas je odvela u hipermarket, gde smo sasvim očekivano zatekli meso, mleko i njihove prerađevine koje se čuvaju u strogo propisanim uslovima.

"Postoje kvarljivije namirnice mleko, meso, osetljivije je pileće meso, oblikovano meso od mlevenog mesa, ćevap, pljeskavica, sveža kobasica, to su proizviodi koji imaju kratke rokove upotrebe koji su podložniji kvaru naročito leti, obratiti pažnju na uslove čuvanja namirnica, na rokove važenja i deklaraciju", kaže Vesna Živković iz Republičke sanitarne inspekcije.

Dakle, kratku kontrolu proizvoda može da napravi i sam potrošač. Dovoljno je znati da se meso, mleko i mlečni proizvodi čuvaju u vitrinama na temperaturi od 0 do 4 stepena, da se frižideri sladoleda održavaju na -18, da svaka kutija jaja ima i svoj veterinarski kontrolni broj kao znak ispravnosti, ali i da se na svakom proizvodu nalazi deklaracija o čuvanju i rok upotrebe.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.