Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Sa pršutom u Evropu
Ljubitelji dobrog zalogaja i kapljice pevaju: „Užička pršuta i kleka bolje leče od svakoga leka”, a juče su u restoranu „Šećeranac” i isprobali te specijalitete. Na prijemu Privredne komore služeni su suhomesnati proizvodi pobednika Sajma pršute u Mačkatu Užičanina Milije Brkovića.
Uz pobedničku svinjsku i goveđu pršutu i čvarke servirani su i svadbarski kupus sa dimljenim rebarcima, kajmak i sir. Sve to posetioci su „zalili” vinom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rakijom.
– Posle poslovnih susreta, stranci uvek pitaju gde mogu da probaju domaće specijalitete. Biti dobar domaćin u Srbiji je uvek bilo teško, a sada možda i najteže. Uprkos tome, kod nas uspešno posluju brojni privrednici, a danas je ovde najbolji među njima – ocenio je Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda.
Brković otkriva da tajnu kvaliteta proizvoda prenose tri generacije, a naruku im ide specifična klima zlatiborskog kraja, koja doprinosi primamljivom ukusu pršute, stelje i kobasica.
– Naše imanje nalazi se na mestu gde se ukrštaju mediteranska i umereno kontinentalna klima, koje su najpogodnije za sušenje mesa. Pašnjaci su na odgovarajućoj nadmorskoj visini od 750 metara, a od ishrane stoke najviše zavisi kvalitet mesa. Planiramo da plasiramo proizvode u Evropsku uniju, jer su brojni stranci oduševljeni mojom pršutom – kaže Brković.
Vidosav Glavinić, potpredsednik Privredne komore Užica, kaže da specijaliteti Brkovića spadaju među četiri brenda, zaštićena posebnim žigom za užički region. Pored svinjske i goveđe pršute, tu su i užička slanina i „Sirogojno” džemperi, a nedavno je tražena zaštita užičkog kajmaka i zlatarskog sira.
D. J. – N. B.
[objavljeno: 08/03/2008.]