SUD: Parking kazne zastarevaju za godinu dana - Parking servis: Ne zastarevaju!

Izvor: Kurir, 07.Mar.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD: Parking kazne zastarevaju za godinu dana - Parking servis: Ne zastarevaju!

"Parking servisa" tvrdi da je stav jednog sudije VKS je suprotan desetogodišnjoj sudskoj praksi i svim dosadašnjim mišljenjima

BEOGRAD - JKP "Parking servis" saopštio je danas da nikada nije naplaćivao kazne za nepropisno parkiranje, već dnevne parking karte, kao i da se "na potraživanja za usluge parkiranja ne primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti".

Kako navode iz "Parking servisa", pružanje usluga parkiranja predstavlja komunalnu delatnost, a potraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za izvršene usluge parkiranja nisu usluge na koje se primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti, jer se ne mogu podvesti pod usluge za koje je Zakon o obligacionim odnosima propisao taj rok.

"Parking servis" je to naveo u saopštenju povodom odluke Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

U toj odluci se navodi da kazne za nepropisano parkiranje parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana, ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je u pitanju pravno lice. Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj pravni stav VKS je zauzeo poovodom slučaja iz 2003. i 2004. godine, a povodom kazni Parkig servisa zbog nepropisnog parkiranja. Međutim, kako navode iz "Parking servisa", stav jednog sudije VKS je suprotan desetogodišnjoj sudskoj praksi i svim dosadašnjim mišljenjima i stavovima sudova, iskazanim kroz brojne sudske odluke, počev od 2003. godine do danas.

"Stanovište veća VKS izneto u presudi odnosi se samo na jedan predmet i to na potraživanja po osnovu doplatnih karata i primenu propisa koji više nisu na snazi, a stav postupajućeg Veća u jednom predmetu ne predstavlja stav VKS, niti se može smatrati izvorom prava, koji bi trebalo da poštuju sudovi", naveli su iz "Parking servisa".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.