Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKE DOMAĆICE OČAJNE Meso ćemo spremati samo za decu i na praznike

Poskupljenje svinjetine i piletine zabrinuli su domaćice koje moraju da se dovijaju kako da hrana za njihove ukućane i dalje bude kvalitetna, a da kućni budžet to ne oseti.

Tatjana Čančarević, domaćica iz Ivanjice, kaže da će sa novim, višim cenama, svinjetinu i piletinu na trpezi imati samo za praznike, a do tada će jesti ribu i povrće.

- Meso je preskupo, prodaju nam jeftinije neke prerađevine od ko zna čega. Sve u svemu, ako hoćemo da prehranimo porodicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moraćemo da se snalazimo na razne načine. Svi bismo voleli da imamo što raznovrsniju ishranu, generalno volimo da jedemo meso, ali pošto nemamo čarobni štapić, a ni plate koje mogu da podnesu ovakva poskupljenja, ješćemo papriku, krompir, boraniju, grašak, ponekad malo ribe. Ja sam danas spremala ćušpajz za ručak. Obarim makarone i spremim preliv od distanog povrća, ukusno je i zdravo - kaže Tatjana.

Ona smatra da sa prosečnom platom u Srbiji porodice mogu da priušte meso na trpezi jednom u 15 dana.

- Najteže će biti onima koji imaju malu decu, njima je za razvoj potrebna raznovrsna ishrana, a situacija je mnogo teška. Svakako je zamena za meso riba, ali je pitanje kada će i riba da poskupi, pa ćemo, hteli to ili ne, da postanemo kolektivno vegetarijanci - kaže ona.

Valjevka Jelena Marinković (35) majka je 14-godišnje devojčice i dečaka od 12 i 9 godina i kaže da se zbog njih ne može odreći mesa i pored svih poskupljenja.

- Imam troje dece koja treba pravilno da rastu i razvijaju se i svakako se nećemo odreći mesa - kaže Jelena.

Prema njenim rečima, poskupljenje mesa žestoko će pogoditi njen kućni budžet koji „pune“ samo alimentacija i dečji dodatak, s obzirom na to da je nezaposlena i da dnevno za hranu za porodicu izdvaja minimalno 1.500 dinara.

- Snalaziću se kao i dosad na najrazličitije načine, pratiti akcije i sniženja, kupovati na odloženo, zamrzavati pa raspoređivati na više obroka... Svinjetinu, koja je već poskupela, inače najmanje koristim u ishrani, ali neće biti odricanja od ostalih vrsta mesa, izuzev možda suhomesnatog koje i onako nije najzdravije. Hvala bogu, deca mi nisu probirači, ja sama daleko više volim povrće i uvek kuvam za više dana. Uostalom, ceo život nam je borba da „ispunimo“ tu potrošačku korpu koja je teža od zarade, tako da nećemo ostati gladni - kaže ona.

Aleksandra Pešić iz Kragujevca je studentkinja, ali takođe kuva pa je poskupljenje i nju pogodilo.

- Osim toga što spremam hranu za sebe, nekad to činim i za druge. Međutim, sada ću morati da “skratim” obroke za bar trećinu šnicle zbog poskupljenja. Možda je to dobro za liniju, ali naš narod je poznat kao gurmanski, pa to nećemo lako podneti - kaže Aleksandra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.