SRCE ZA DECU Beograđani, hvala! Odneli smo pomoć deci migranata, a njihova reakcija će vas rasplakati

Izvor: Blic, 08.Sep.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRCE ZA DECU Beograđani, hvala! Odneli smo pomoć deci migranata, a njihova reakcija će vas rasplakati

Samo nekoliko sati nakon što je “Blic fondacija” - “Srce za decu” rano jutros pokrenula akciju za pomoć deci migranata, Beograđani su ponovo dokazali koliko veliko srce imaju! U našu redakciju počeli su da pristižu paketi pomoći, a do 13 sati bilo ih je toliko da smo istog trena pristiglu garderobu, pelene, čarape i igračke odneli migrantima u parku kod Autobuske stanice u Beogradu.

Scena koju smo zatekli u parku dirnula nas je do suza. Mališani koji su šćućureni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedeli u krilima roditelja svuda po parku, čim su primetili reportere “Blica” koji su u rukama nosili kese, polako su počeli da se okupljaju. Ispruženih ručica čekali su da dođemo do njih i damo im igračke.

Dečji osmesi i sjaj u očima mališana bar su se na nekoliko trenutaka vratili u park. Čim bi uzeli igračkicu otrčali bi u zagrljaj roditeljima, i stidljivo posmatrali ono što su dobili.

Najmlađi su se najviše obradovali plišanim medama, lutkama, plastičnim gitarama i zvečkama dok su ih roditelji pustili da se raduju, a onda su u tišini prilazili i pitali da li imamo pantalone ili dukseve za njihovu decu.

Među migrantima bilo je i onih koji su garderobu ili pelene odbijali da uzmu zbog toga što njihovoj deci ne odgovaraju, a nekom drugom mogu da budu taman.

Pročitajte još

Ovo je tekst "Blica" o maloj "princezi" iz Sirije, a koji je pokrenuo današnju akciju

Dok je čekao u redu da njegove dete pregleda lekar, otac malene devojčice kom smo ponudili pelene, pogledao ih je i rekao da su velike, i da je bolje da ih poklonimo nekom detetu kom će odgovarati. Njegova ćerka je malena i sitna, ima tek godinu dana, a pelene su bile namenjene za decu od 11 kilograma.

- Zaista nam ne odgovaraju, bolje ih dajte nekom starijem detetu - ljubazno nam se zahvalio i ušao u kombi gde je devojčicu pregledao lekar.

Na česmi u parku zatekli smo Rehab Kalaf (23), dok je vodom umivala lice ćerke Šen. Razdragana jednogodišnja devojčica se nije bunila što je voda hlada, ali je majka brinula.

- Hladno je, ali nemam gde da je okupam. Nemam ni šta da joj obučem sa dugim rukavima - spustila je pogled na zemlju Rehab.

Pružili smo joj paket pelena, a onda smo se vratili i doneli joj garderobu za dete.

- Hvala zaista, ovo nam veoma znači. Hladno nam je. Potrebna nam odeća, mi smo ovako krenuli iz kuće pre 35 dana. Nismo ništa više poneli - kaže Rehab iz sirijskog grada Alepa. Ranije je živela spokojno, studirala franskuski jezik i nadala se da će jednog dana postati profesor.

Nesreća i bombe su je naterale da sa detetom, bratom i još tri sestre i njihovom decom krene u neko bolje sutra.  Poslednja stanica će im, kako se nadaju, biti Švedska.

- Znate li kako je na Mađarskoj granici? Možemo li da pređemo? - upitao nas je njen brat Mohsen (22), student hemije.

Objasnio nam je da nemaju nikakve informacije, niti gde mogu da čuju vesti koje ih najviše zanimaju.

- Svi su prešli, valjda ćemo i mi - slegnuo je ramenima.

Njegov san je da postane hemičar, pored svog još većeg sna, a to je da se domogne Švedske.

Ruida Išijani (35) ima petoro dece. Najmlađe, Šem ne odvaja se od nje, dok se ostala deca igraju sa drugom među postavljenim šatorima u parku. Svi obučeni u letnju odeću, kratkih rukava, a čini se i kao da su im nogavice od pantalona postale kraće. Kao da su izrasli tokom putovanja.

- Hvala na svemu, svaka pomoć nam je dobrodošla - zahvaljuje se Ruida.

Najpotrebnija im je topla odeća dugih rukava kao i obuća

Ono što će deci u narednim danima biti najpotrebnije jesu jakne, duksevi, pantalone, prsluci i topla obuća. Deca su u parku oskudno obučena, a pošto će temperature do kraja nedelje biti sve niže, jesenja i zimska garderoba biće im od ogromne pomoći. Ćebad i pokrivači takođe bi im značili jer sve porodice sa decom spavaju u šatorima na zemlji. Pelene za bebe su preko potrebne jer je park, nažalost, ispunjen bebama i od po nekoliko meseci.

Apelujemo na humane ljude koji žele da doniraju pomoć da ne donose letnju garderobu, već toplu odeću kao i čarape, cipele, jakne i pantalone koje ćemo mi što pre odneti dečacima i devojčicama u parku kod Autobuske stanice.

Blic fondacija pomogla više od 400 mališana u Srbiji

Tokom dve i po godine postojanja "Blic fondacija" je uspela da obezbedi i uruči pomoć za više od 400 mališana širom Srbije kako bismo im poboljšali uslove života. Pomoć je porodicama stizala u vidu nameštaja, bele tehnike, drva za ogrev, adaptacije objekata, do rešavanja stambenog pitanja. Takođe, obnovili smo i opremili dečju očnu kliniku u okviru KCS, jedinu te vrste u Srbiji, mlečnu kuhinju u Institutu za majku i dete, renovirali odeljenje neurologije u valjevskoj bolnici. Izgradili smo i opremili 10 kuća za porodice koje su izgubile svoje domove u majskim poplavama prošle godine.

Deca su u svakoj situaciji najugroženija i najnemoćnija. Zato im treba uvek pomoći. Razlike koje stariji prave među sobom treba zaboraviti jer su deca sva ista - nedužna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.