Istraživanje: Neudate žene u Irskoj decenijama pod represijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2021, 18:21

Istraživanje: Neudate žene u Irskoj decenijama pod represijom

Istraživanje u Irskoj kojim je utvrđeno da postoji veliki broj smrtnih slučajeva među bebama koje su ostavljene u crkvenim sirotištima pokazuje da se neudate majke u toj zemlji suočavaju sa "represivnom i mizogenom kulturom" decenijama, rekao je danas ministar za decu i mlade Roderik O'Gorman.

Vlada je odobrila da se finalni izveštaj o takozvanim kućama za majke i bebe obelodani javnosti i nakon toga će se zvanično izviniti hiljadama žena i deca, poručio je O'Gorman >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saopštenju, prenosi Rojters.

Izveštaj je napisan na 3.000 stranica, a nakon toga će se odobriti dugo obećavani zakon koji podržava eshumaciju tela na mestima gde je to moguće, kao i identifikaciju ostataka u domovima u kojima su sahranjena deca i novorodjenčad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Irskoj 9.000 dece umrlo u bivšim domovima samohranih majki

Izvor: Beta, 12.Jan.2021

Komisija u Irskoj koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki saopštila je danas da je 9.000 dece umrlo u tim ustanovama koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.Premijer Majkl Martin (Michael) izjavio je da će uputiti "javno izvinjenje" irske države o toj aferi u kojoj je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.