SELO TREBA BEOGRADU

Izvor: Kurir, 15.Feb.2011, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SELO TREBA BEOGRADU

Dragan Đilas prisustvovao rezi vinove loze u Brestoviku i najavio projekat sistema za navodnjavanje koji će se realizovati ove godine

Na Svetog Trifuna gradonačelnik Beograda otišao je u Grocku. U selo Brestovik, koje slavi slavu vinogradara, da prisustvuje orezivanju vinove loze.

- Podsećam, najveća izvozna grana Beograda je upravo poljoprivreda, u koju će grad narednom periodu ulagati znatna sredstva - rekao je Đilas i najavio projekat sistema za navodnjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji će se realizovati sredinom godine.

- Ovaj sistem treba da omogući izvlačenje vode iz Dunava do najviše tačke u ovom rejonu, odakle će se kapilarno spuštati na veći deo teritorije Grocke. Treba istaći da će taj projekat, koji se radi na predlog Zaharija Trnavčevića, biti prvi u Srbiji po kome se iz Dunava navodnjavaju poljoprivredne parcele - istakao je gradonačelnik.

Miroslav Čučković, član gradskog veća, rekao je da projekat podrazumeva izgradnju 7.000 metara cevovoda, kroz koji će svaki dan prolaziti 5.000 kubika dunavske vode, koja će biti hemijski ispravna.

- Sistem će omogućiti domaćinima ovog kraja da bukvalno imaju česmu za navodnjavanje u svom dvorištu i da po sistemu kap po kap zalivaju svoje vinograde ili voćnjake. Prva faza, u koju će biti uloženo 3,3 miliona evra, obuhvatiće oko 600 hektara obradive površine u naseljima Begaljica, Pudarce, Brestovik i Grocka, uz mogućnost proširenja ovog sistema na sve parcele u Beogradu smeštene u rejonu Dunava - najavio je Čučković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.